Dohányzás

Egymást beszélik le a diákok a dohányzásról

betegszoba.hu


A népszerű diákok le tudják beszélni társaikat a dohányzásról, derül ki egy nemrégiben megjelent brit tudományos közleményből.

Ha társaikra befolyással bíró diákokat képeznek ki dohányzás elleni üzenetek továbbítására, csökken az iskolákban a dohányzó diákok száma, írja a The Lancet. A vizsgálatba csaknem 11 000 12-13 év közötti diákot vontak be Nyugat-Angliából és Walesből. A kutatók 30 iskolában egyes tanulókat kiválasztottak, és megismertették őket a dohányzás kockázataival, anyagi vonzataival, tanítottak nekik kommunikációt, csoportmunkát, tárgyalást, konfliktuskezelést. A másik 29 iskola tanulói szolgáltak kontroll csoportként.

A kiképzés után a kiválasztottak 10 héten át beszéltek kortársaiknak a dohányzásról. Az intervenciót követően közvetlenül ezekben az iskolákban 25 százalékkal csökkent a dohányzás előfordulása a kontroll iskolákhoz képest. A hatás még egy év múlva is jelentős volt (23 százalékkal kevesebb rendszeresen dohányzó), és két évvel később is még mindig 15 százalék volt a különbség. A programban résztvevő iskolákban összességében 22 százalékkal kevesebb dohányzó fiatal volt.

Eredményeik alapján a Bristoli Egyetem és a Cardiffi Egyetem kutatói kiszámították, hogy a program széleskörű alkalmazása három százalékkal csökkenthetné a 14-15 évesek körében a dohányzás gyakoriságát, ami azt jelenthetné, hogy az országban 43 ezerrel kevesebb fiatal válik rendszeres dohányossá.