Dohányzás

Egy csomag cigeretta igazi ára 30 ezer forint


A Cartagenai Műszaki Egyetem (UPCT) kutatói a korai elhalálozást is figyelembe véve felbecsülték egy doboz cigaretta valós árát: a férfiaknál 107, míg a nőknél 75 euró, azaz 20-30 ezer forint. A feltételezések megerősítik a korábbi tanulmányokat, és kulcsfontosságúak a dohányzás megelőző politika költség-előnyű vizsgálatában.

"A cikk egyik lényege, hogy az ár, amit a cigarettáért a vásárlók fizetnek, mennyire kicsi ahhoz képest, amelyet a káros szokásaikért fizetnek." mondta el Ángel López Nicolás a tanulmány társszerzője és az UPCT kutatója. A tanulmány megkérdőjelezi a klasszikus gazdasági hozzáállás fogyasztói szuverenitás alapelvét, azt állítva, hogy akik dohányoznak, azok a nikotin függő hatása miatt teszik és képtelenek megérteni az igazi árat, melyet a dohányzásért fizetnek.

Hogy felmérjék az elhalálozási árat a spanyolországi dohány fogyasztással kapcsolatban, a szakértők egy bizonyos Statisztikai Életértéket (VSL) használtak. Ez az az összeg, melyet az emberek fizetnének a haláluk kockázatának csökkentéséért. A VSL becslései szerint az átlagos ár 2,9 millió euró. A dohányosoknál ez az összeg 3,78 millió.

"Nem szabad összetéveszteni a korai elhalálozásért fizetett árat az egészség értékével." hangsúlyozta López. A kockázatok megértése segít a dohányzás megelőzésében. "Egy doboz cigarettától való korai elhalálozás becsült értéke kulcseleme a költség-előnyű politikáknak, melyet a dohányzás megelőzésére és irányítására terveztek." mondják a kutatók.

Ebben az értelemben, a tanulmány azt mutatja, hogy a nyilvános helyekre kivetett adók és dohányzási korlátozások erősítik a dohányosok önuralmát. A tanulmány szerint a dohányzás megelőző és irányítő politika elfogadható szociális előnyöket hozhat, mert a jólét csökkenése a dohányzás növekedésével függ össze. "A dohányzás elleni intézkedések 2006-ban léptek érvénybe, de még ennél is többet lehetne tenni Spanyolországban a dohányzás elleni intézkedések terén."  - foglalták össze a szakértők.

A tanulmány a Revista Espanola de Salud Pública folyóiratban jelent meg.


Egyéb függőségek

Hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk. A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is, mivel kényszeres viselkedési mintákból áll, melyekben a viselkedés irányítása, abbahagyása sikertelen. Pszichológiai értelemben véve a kóros szenvedély azt jelenti, hogy egy a hétköznapokban elterjedt és normálisnak vagy csak enyhén deviánsnak látszó viselkedésmód mintegy elszabadul, dominánssá válik.

Eddigi bejegyzések

megérte ( 61 éves férfi ) , 1 kórtörténet | időpont: 2009. október 26. 11:02

Történet: T.Cím!
Történetem az alkohol abbahagyásáról szól.
50 éves vagyok. 8 éve tettem le a poharat. Egyik napról a másikra határoztam el, hogy vége. Elmentem a körzeti orvoshoz és ő adott beutalót egy kórházba. Itt beültették az ESPERAL nevű tablettát. Erre egy kortyot sem volt szabad inni. De ez akkor engem már nem érdekelt.Nem akartam a családom előtt sz.... csinálni a számból. LE AKARTAM SZOKNI. Ennek már 8 éve.Egy kortyot sem ittam, nem is érdekel, hidegen hagy,még akkor is amikor mellettem néha fogyasztanak alkoholt..Csoki imádó vagyok de a konyakos meggyet sem eszem meg. Előtte rendszerességgel a napi 4-5 deci tömény és 2-3 liter bort ittam.több éven át. Remegtem amikor tudtam, hogy nincs otthon pia. Éjjel az ágyam mellett volt a piás üveg. Azt kortyoltam víz helyett. Háromszor voltam elvonón a múltban, de azok csak időszakosan segítettek. De ennek már 8 éve és hál Istennek VÉGE. A közérzetem sokkal jobb, vidámabb , felszabadultabb vagyok. Boldog vagyok a családommal együtt.
Még egy megjegyzés a végére: a cigarettát immár 4 éve tettem le. Szintén egyik napról a másikra. Megfogadtam a páromnak, ha összeköltözünk vége. Így is tettem. Azóta az sem érdekel, sőt nagyon is zavar a füstje.
Végezetül: minden szenvedély betegnek üzenem, nem elég letenni, AKARNI kell.
Üdvözlettel:MEGÉRTE
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, éjszakai izzadás, izzadás, szorongás
Magatartás, felismerés, érzelem:
bizonytalan önkép, identitás, delirium (zavartság, dezorientáltság), érzelmi labilitás, hangulatváltozás, kóma, szorongás
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
elváltozások az arcon, orrháton
Has és emésztő rendszer:
májmegnagyobbodás
Beszéd, hang:
nehezen érthető beszéd
Ideg-, csont- és izomrendszer:
szédülés
Kórház, rendelő: Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (Budapest, Budapest)
Meggyógyult:    igen

eniko69 ( 51 éves nő ) , 1 kórtörténet | időpont: 2009. október 21. 13:31

Történet: Nem tudom hogy fog sikerulni leszokni a cigaratarol,kerem tanacsaitokat,40 eves vagyok.
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aggodalmasság, alvászavar, ellenségeskedés, emocionális shock és stresszállapot, érzelmi labilitás, hangulatingadozás, hangulatváltozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, lehangoltság, lobbanékonyság, szorongás, vitakeresés
Gyógyszerek: nem szedtem gyogyszereket
Alternatív gyógymódok:: nem kapatam kezelest
Meggyógyult:    nem

madarili ( 47 éves nő ) Debrecen , 5 kórtörténet | időpont: 2008. november 2. 9:11

Történet: A cigiről próbálok leszokni, de szerintem nem erős eléggé bennem az elhatározás
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, szorongás
Általános tünetek:
idegi labilitás, ingerültség, szorongás
Keringés és légzés:
köhögés, légúti elzáródás
Szájüreg:
szájüregi elváltozások
Alternatív gyógymódok:: kipróbáltam a nikotintapaszt, a gyógynövényes cigit, de eddig semmi
Meggyógyult:    nem

hgyorgy ( 38 éves férfi ) Budapest , 3 kórtörténet | időpont: 2008. május 17. 12:08

Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
emocionális shock és stresszállapot, idegesség, idegfeszültség, nyugtalanság és agitálás, szédülékenység
Későbbi tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőrszín elváltozása
Magatartás, felismerés, érzelem:
ingerlékenység, szaglási és ízlelési zavarok
Beszéd, hang:
rekedtség
Gyógyszerek: Nem szedtem gyógyszert.
Alternatív gyógymódok:: Leraktam a cigit.
Meggyógyult:    igen