Dohányzás

Dohányzó szülők = figyelemhiányos gyerek


Egy új kutatás kimutatta, hogy azok a gyerekek, akik otthonukban dohányfüstnek vannak kitéve, nagyobb arányban szenvednek figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) és dadogásban.

Az amerikai tanulmányból az derül ki, hogy a dohányfüstnek kitett gyermekek körében körülbelül kétszer nagyobb az ADHD és a dadogás előfordulási aránya. Wendy Max, a Kaliforniai Egyetem egészséggazdaság professzora szerint az eredmények nyilvánvalóan megmutatják, milyen hatást gyakorolhat a passzív dohányzás a gyerekek általános egészségi állapotára, valamint a tanulási és szociális fejlődésére. "Ezek a fizikai és mentális zavarok hátráltatják a gyermek kognitív és szociális fejlődését" - nyilatkozta Max professzor.

A kutatás során négy és tizenöt év közötti gyermekeket vizsgáltak dohányos és nem dohányos családokból. Az elemzés a társadalmi-gazdasági különbségeket is figyelembe vette a dohányos és nem dohányos családok között, valamint a terhesség alatti dohányzás lehetséges hatását is számításba vette az eredmények torzulásának megelőzése érdekében.

A másodlagos füstnek (azaz passzív dohányzásnak) kitett gyermekek körében kétszer olyan magas volt az ADHD aránya, közel duplája a dadogás aránya, és magasabb a fejfájások gyakorisága. Amikor csak kamaszokban vizsgálták a fejfájás gyakoriságát, a különbség nagyobbnak mutatkozott: a passzív dohányzásnak kitett tizenévesek esetében 26 százalék, a nem dohányzó családokból származó kamaszok körében 20 százalék volt az arány.

A gyermekkori dohányfüst behatás további hatásai közé sorolható a bölcsőhalál megnövekedett kockázata, a légzőszervrendszeri és tüdőbetegségek megnövekedett aránya, az asztma kialakulásának megnövekedett kockázata, súlyosabb rohamokkal, a fülfertőzések megnövekedett gyakorisága, és a rák illetve szív-érrendszeri betegségek az egész élettartamra számított kockázatának megnövekedése.

A kutatás eredményeit a dohányzásról szóló ázsiai-csendes-óceáni konferencia keretében hozták nyilvánosságra Sydneyben.


Egyéb függőségek

Hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk. A szenvedélybetegség – másként addikció vagy kóros szenvedély – hátrányos helyzetbe hozhatja az érintett személyt és környezetét is, mivel kényszeres viselkedési mintákból áll, melyekben a viselkedés irányítása, abbahagyása sikertelen. Pszichológiai értelemben véve a kóros szenvedély azt jelenti, hogy egy a hétköznapokban elterjedt és normálisnak vagy csak enyhén deviánsnak látszó viselkedésmód mintegy elszabadul, dominánssá válik.

Eddigi bejegyzések

megérte ( 61 éves férfi ) , 1 kórtörténet | időpont: 2009. október 26. 11:02

Történet: T.Cím!
Történetem az alkohol abbahagyásáról szól.
50 éves vagyok. 8 éve tettem le a poharat. Egyik napról a másikra határoztam el, hogy vége. Elmentem a körzeti orvoshoz és ő adott beutalót egy kórházba. Itt beültették az ESPERAL nevű tablettát. Erre egy kortyot sem volt szabad inni. De ez akkor engem már nem érdekelt.Nem akartam a családom előtt sz.... csinálni a számból. LE AKARTAM SZOKNI. Ennek már 8 éve.Egy kortyot sem ittam, nem is érdekel, hidegen hagy,még akkor is amikor mellettem néha fogyasztanak alkoholt..Csoki imádó vagyok de a konyakos meggyet sem eszem meg. Előtte rendszerességgel a napi 4-5 deci tömény és 2-3 liter bort ittam.több éven át. Remegtem amikor tudtam, hogy nincs otthon pia. Éjjel az ágyam mellett volt a piás üveg. Azt kortyoltam víz helyett. Háromszor voltam elvonón a múltban, de azok csak időszakosan segítettek. De ennek már 8 éve és hál Istennek VÉGE. A közérzetem sokkal jobb, vidámabb , felszabadultabb vagyok. Boldog vagyok a családommal együtt.
Még egy megjegyzés a végére: a cigarettát immár 4 éve tettem le. Szintén egyik napról a másikra. Megfogadtam a páromnak, ha összeköltözünk vége. Így is tettem. Azóta az sem érdekel, sőt nagyon is zavar a füstje.
Végezetül: minden szenvedély betegnek üzenem, nem elég letenni, AKARNI kell.
Üdvözlettel:MEGÉRTE
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, éjszakai izzadás, izzadás, szorongás
Magatartás, felismerés, érzelem:
bizonytalan önkép, identitás, delirium (zavartság, dezorientáltság), érzelmi labilitás, hangulatváltozás, kóma, szorongás
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
elváltozások az arcon, orrháton
Has és emésztő rendszer:
májmegnagyobbodás
Beszéd, hang:
nehezen érthető beszéd
Ideg-, csont- és izomrendszer:
szédülés
Kórház, rendelő: Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (Budapest, Budapest)
Meggyógyult:    igen

eniko69 ( 51 éves nő ) , 1 kórtörténet | időpont: 2009. október 21. 13:31

Történet: Nem tudom hogy fog sikerulni leszokni a cigaratarol,kerem tanacsaitokat,40 eves vagyok.
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aggodalmasság, alvászavar, ellenségeskedés, emocionális shock és stresszállapot, érzelmi labilitás, hangulatingadozás, hangulatváltozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, lehangoltság, lobbanékonyság, szorongás, vitakeresés
Gyógyszerek: nem szedtem gyogyszereket
Alternatív gyógymódok:: nem kapatam kezelest
Meggyógyult:    nem

madarili ( 47 éves nő ) Debrecen , 5 kórtörténet | időpont: 2008. november 2. 9:11

Történet: A cigiről próbálok leszokni, de szerintem nem erős eléggé bennem az elhatározás
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, szorongás
Általános tünetek:
idegi labilitás, ingerültség, szorongás
Keringés és légzés:
köhögés, légúti elzáródás
Szájüreg:
szájüregi elváltozások
Alternatív gyógymódok:: kipróbáltam a nikotintapaszt, a gyógynövényes cigit, de eddig semmi
Meggyógyult:    nem

hgyorgy ( 38 éves férfi ) Budapest , 3 kórtörténet | időpont: 2008. május 17. 12:08

Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
emocionális shock és stresszállapot, idegesség, idegfeszültség, nyugtalanság és agitálás, szédülékenység
Későbbi tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőrszín elváltozása
Magatartás, felismerés, érzelem:
ingerlékenység, szaglási és ízlelési zavarok
Beszéd, hang:
rekedtség
Gyógyszerek: Nem szedtem gyógyszert.
Alternatív gyógymódok:: Leraktam a cigit.
Meggyógyult:    igen