Dohányzás

Dohányzás elleni üzenetek az agyban


Az emberekben jellemzően mindig ugyanazok az agyi területek aktiválódnak, amikor a dohányzás káros hatásaira figyelmeztető üzeneteket hallanak vagy olvasnak. A legújabb kutatások szerint később ezek az emberek nagyobb eséllyel szoknak le káros szenvedélyükről.

"Régóta tudjuk, hogy a személyre szabott közegészségügyi figyelmeztető üzenetek nagyon nagy szerepet játszanak a káros szenvedélyekről való leszoktatásban - nyilatkozta Hannah Faye Chua, a Michigan Egyetem Közegészségügyi Intézetének munkatársa - Mostanában pedig kezdjük megérteni ennek a jelenségnek a neurológiai hátterét is."

A kutatáshoz Dr. Chua és kollegái 91 önkéntest kértek fel: mindegyiküknek személyre szabott dohányzásellenes üzeneteket dolgoztak ki, majd mágneses rezonancia vizsgálattal megfigyelték, miként reagálnak az egyéni és a nem személyre szabott üzenetekre.

Chua és kollegái feltételezték, hogy az egyén személyes értékelésében részt vevő agyi régiók aktívabban fognak működni, ha személyre szabott leszokási üzeneteket kapnak, ez pedig növelheti a leszokás hatékonyságát. A kutatóknak igazuk volt, hiszen a dorsomediális prefrontális kéreg aktivitásának köszönhetően ezek a dohányosok sokkal nagyobb eséllyel szoktak le káros szenvedélyükről 4 hónapon belül, mint azok, akik nem kaptak személyre szabott üzeneteket.

"Ha a gyorséttermi és cigarettareklámokban képesek alkalmazni ezt a módszert, akkor miért ne tehetnénk meg mi is ugyanezt az egészséges életre és a leszokásra ösztönző üzeneteinkben? - nyilatkozta Dr. Chua - A kísérletet követően a leszokási arány 50 százalékos volt. Összehasonlításképpen, az általános leszoktató programok általában 15-30 százalékos hatásfokkal működnek. A mi 50 százalékunk igazán figyelemreméltó eredmény."