Dohányzás

Dohányzás a menopauza után


Egy, a nemrég a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM) című szaklapban megjelent kutatási anyag szerint a menopauzán átesett dohányos nők androgén és ösztrogén-szintje magasabb, mint nemdohányzó nők esetében, különösen a kemény dohányosoknál.

Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a magas ösztrogén és androgén-szint növelheti a mell- és méhnyakrák, valamint a kettes  típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. A dohányzás régóta ismert rizikófaktora számos krónikus betegségnek (rák, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbaj), de a dohányzás és a szexhormon-szintek kapcsolata eddig tisztázatlan volt. A legújabb vizsgálatok szerint a menopauzán átesett nők esetében a szexhormonok megkönnyítik egyes krónikus betegségek kialakulását.

"A dohányzással együtt járó hormonszint-emelkedés arra utal, hogy a dohányfüst, direkt toxikus és rákkeltő hatása mellett hormonális mechanizmusokon keresztül is növeli a krónikus betegségek kialakulásának esélyeit - nyilatkozta Judith Brand, az Utrecht Egyetemi Orvosi Központ munkatársa - A jó hír az, hogy a cigaretta hormonokra gyakorolt káros hatása teljesen visszafordítható, leszokás esetén ugyanis a hormonok visszaállnak eredeti szintjükre."

A tudósok összesen 2030 menopauzán átesett, 55 és 81 év közötti nőt vizsgáltak meg. A nőket három csoportra: dohányosokra, leszokottakra és soha nem dohányzottakra osztották. Az eredmények szerint az aktív dohányosok esetében az androgén és ösztrogén szint magasabb volt, mint a másik két csoport tagjainak esetében.

"Természetes, hogy a dohányzásról való leszokásnak alapvető egészségügyi előnyei vannak - nyilatkozta Brand - Az azonban újdonság, hogy ha leszokunk, hormonjaink is visszaállnak eredeti szintjükre és így nem növelik a krónikus betegségekre való hajlamunkat."