Dohányzás

Bezárással tiltakoznak az éttermek a dohányzási tilalom ellen


Macedóniában több száz kávéház, bár és étterem zárta be kapuját a vendégek előtt pénteken a nemrég bevezetett dohányzási tilalom elleni 24 órás tiltakozó akció során.

Szkopjéban, a körúton hiába próbáltak a vendégek olyan helyet találni, ahol megihatnák reggeli kávéjukat, még a leghíresebb kávéházak is zárva tartottak.

Macedóniában január elsejétől lépett életbe a dohányzási tilalom a bárokban, klubokban és kávéházakban, és a jogszabály értelmében a vendéglátóhelyek tulajdonosai és a szabálysértő vendégek egyaránt súlyos büntetésekre számíthatnak. Az új törvény szerint minden bel- és kültéri vendéglátóhelyen tilos a dohányzás, ahol ételt és italt szolgálnak fel.

A volt jugoszláv tagállam kétmilliós népességének körülbelül fele aktív dohányos. Az éttermek és bárok tulajdonosai azt panaszolják, hogy január elseje óta 40-70 százalékkal esett vissza a bevételük, és sok helyen emiatt alkalmazottakat kellett elbocsátani. A vendéglátósok arra kérik az állami szerveket, gondolják át újra a jogszabály bizonyos elemeit.