Dohányzás

Az elektromos cigaretta is veszélyes


A legújabb kutatások szerint az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő elektronikus cigaretták nem biztonságosak és komoly egészségkárosító tulajdonságokkal rendelkeznek.

A Kalifornia Egyetem munkatársai öt elektronikus cigaretta márkát vizsgáltak meg, és mindegyiknél találtak olyan minőségbeli problémákat, amelyek aggodalomra adhatnak okot.

A tudósok szerint az elektromos cigaretták potenciális veszélyt jelentenek az egészségre és azt szorgalmazzák, hogy az egészségügyi hatóságok vonják vissza a termékeket a piacról a további vizsgálatokig.

A hagyományos dohánytermékekhez képest az elektromos cigaretta gőz formájában juttatja a nikotint a szervezetbe, más segédanyagokkal együtt. Az aeroszol formában előállított nikotin miatt a cigaretták nem tartalmazzák azokat a vegyületeket és toxinokat, amelyek a dohány és a papír égése során felszabadulnak. Azokról a vegyületekről azonban, amelyek az elektromos cigaretta használatakor felszabadulnak, nem sokat tudnak a kutatók.

"Sokan ezért úgy gondolják, az elektromos cigaretták teljesen biztonságosak - nyilatkozta Prue Talbot, a Kalifornia Egyetem Riverside Őssejtkutató Központjának igazgatója - Erre azonban nincsenek tudományosan megalapozott biztosíték, hiszen ezeket a termékeket csak nagyon kevés esetben vizsgálták be."

A kutatás részletes leírása a Tobacco Control című szaklap ehavi számában olvasható.