Dohányzás

Az egészséges szív titka

betegszoba.hu


Dr. Gregg C. Fonarow, az UCLA munkatársa, a szív- és érrendszeri betegségek gyógyászatának és kutatásának professzora szerint az Egyesült Államokban továbbra is szívkoszorúér-betegség miatt következik be a legtöbb haláleset, mind a férfiak, mind a nők körében. Ez annak ellenére így van, hogy az egészséges életmód segíthet megelőzni a betegséget, de legalább is egy jelentősen jobb életminőség elérését.

Dr. Thomas Klitzner, a Mattel Gyermekkórház gyermek-kardiológiai osztályának professzora szerint fontos, hogy a szív szempontjából egészséges viselkedést mindenki már kiskorában elsajátítsa, ugyanis a szívbetegségek felé vezető ösvény még gyermekkorban kezdődik. Egyre gyakoribb a túlsúly és a magas vérnyomás előfordulása a fiatal felnőttekben, sőt már a gyermekekben is. A rendszeres mozgás, egészséges táplálkozás és a dohányzástól való tartózkodás fogalmainak tudatosításával a gyermekek későbbi egészségükre, szívük állapotára jótékonyan ható mindennapi életvitelt sajátíthatnak el. A szakemberek az alábbi javaslatokat fogalmazták meg a szívük egészségéért aggódó felnőttek és gyermekek számára.

10 tipp felnőtteknek az egészségért:

1. Az aktív és a passzív dohányzás kerülése. A dohányzás jelentősen emeli a szívinfarktus és a következményes szívelégtelenség kockázatát. A dohányzás gyors abbahagyása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát.

2. Rendszeres testmozgás. A legújabb ajánlások szerint a napi 30-60 perc testmozgás az ideális, segít fenntartani az egészséges testsúlyt és megóvja a szívet a betegségektől.

3. Az ideális testsúly fenntartása. A túlsúly bizonyítottan emeli a szívinfarktus és a cukorbetegség kockázatát. Egy egészséges, túlzásba nem vitt diéta és a rendszeres testgyakorlatok végzése a legmegfelelőbb út a normális testsúly fenntartására.

4. A koleszterin-szint kontrollálása. A magas koleszterin-szint csak akkor okoz tüneteket, amikor már túl késő. Az egyetlen megoldás a rendszeres koleszterin-szint mérés. Aki az elmúlt két évben ezt nem tette meg, annak ajánlott minél előbb felkeresni orvosát egy kivizsgálás erejéig.

5. Tartsa egészséges tartományban koleszterin-szintjét. Az LDL ('rossz')-koleszterin alacsony és a HDL ('jó')-koleszterin szintjének megfelelően magasan tartása szintén nagyon fontos, az értékekről háziorvosánál tájékozódhat.

6. Ellenőriztesse rendszeresen vérnyomását! Sok magas vérnyomásos páciens nincs tudatában betegségnek. Ma már számos jól tolerálható és hatékony kezelési eljárás létezik a magas vérnyomás kezelésére.

7. A vérnyomásértékek normális határokon belüli megtartása. A magas vérnyomás jelentősen emeli a szívinfarktus, szívmegállás és az agyvérzés kialakulásának kockázatát. A szisztolés- felső- érték optimálisan 140 alatti, a diasztolés- alsó- érték pedig 90 alatti. Bizonyos egyéni esetekben itt is csak szűkebb határok az elfogadhatóak.

8. Az orvos által javasolt gyógyszeres terápia betartása. Sok beteg anélkül hagyja el a gyógyszerei szedését, hogy megbeszélte volna kezelőorvosával. Tanulmányok szerint azok, akik önkényesen abbahagyják a szívgyógyszereik szedését, nagyobb rizikónak vannak kitéve a szívbetegségek és agyvérzés tekintetében, szemben azokkal akik követik az utasításokat.

9. Omega-3 zsírsavak bevitele. Szakértők szerint napi 1 gramm omega-3 zsírsav bevitele valamilyen táplálék-kiegészítővel, vagy akár a halolaj-kapszula rendszeres fogyasztása összefügg az alacsonyabb szív-és érrendszeri kockázattal.

10. Rendszeres orvosi vizsgálat. A szokásos, kezelőorvos által végzett orvosi vizsgálat és állapotfelmérés a legjobb módja a szívbetegségek megelőzésének, és az egészség megőrzésének.

7 tipp gyermekek és kamaszok számára, az egészség megőrzéséért:

1. Ne nézz többet TV-t vagy képernyőt napi egy óránál. (Ebbe beletartozik a nem iskolai házi feladat elvégzése miatti számítógépezés, videójátékokkal való játék).

2. Naponta menj ki a friss levegőre, és mozogj legalább 30 percig.

3. Napi ötször egyél gyümölcsöt és zöldségeket.

4. Kerüld a gyorséttermi ételeket, és legyél mértékletes.

5. Ne dohányozz.

6. Minden soron következő vizsgálat alkalmával keresd fel a gyermekorvosodat.

7. Minden szokatlan érzést, mint a szívdobogásérzés, vagy gyengeség, mondj el a felnőtteknek.