Dohányzás

Az apa otthoni dohányzása károsíthatja a család egészségét

betegszoba.hu


Azoknak a jövendőbeli apáknak, akik dohányoznak, és meg akarják óvni családjuk egészségét, kint kellene dohányozniuk - derül ki egy koreai kutatásból.

Magasabb volt hajuk nikotintartalma azoknak az újszülötteknek, akiknek apja dohányzott, a nem dohányzó apák gyermekeihez képest, közölték Dr. Moon-Woo Seong és munkatársai, a goyang-i Nemzeti Központból. Ám a szabadban kint dohányzó apák csecsemőinek haja nem tartalmazott több nikotint a nem dohányzó apák csecsemőihez képest.

"A kint való dohányzás jelentősen csökkenti az anyai és magzati ártalmakat."- összegezték.

A vizsgálatban, mely az American Journal of Epidemiology legfrissebb kiadásában jelent meg, 63 anya-apa-újszülött trió vett részt. A résztvevő anyák egyike sem dohányzott, és egyiküket sem érte másodlagosan rendszeres dohányfüst otthonukon kívül. 27 családban egyik szülő sem dohányzott, 27 családban az apák csak kint a szabadban dohányoztak, míg 9 családban az apák bent is dohányoztak.

Azoknak az anyáknak a haja, akik dohányzóval éltek együtt, szignifikánsan több nikotint és melléktermékét, cotinint tartalmazott Seong és munkatársai szerint, ám nem találtak szignifikáns különbséget a dohányzó és nem dohányzó apák csecsemőinek nikotin és cotinin szintjei között.

Ugyanakkor, mikor a kutatók külön megvizsgálták a kinti és benti dohányzást, magasabb nikotinszintet találtak a bent dohányzók csecsemőinél a kint dohányzókéhoz képest.#img1#

Átlagos nikotinszintekhez viszonyítva a bent dohányzó férj feleségét a férj füstfogyasztásának 7,4 százaléka éri, miközben az anya által beszívott füst 16,7 százaléka átjut a magzathoz.

"Felfedezéseink azt jelzik, hogy az apai otthoni dohányzás szignifikáns magzati és anyai dohányfüst expozíciót jelent. Emellett azt is felfedeztük, hogy az apai kinti (szabadban történő) dohányzás jelentősen csökkenti a dohányfüst szintjét, amelynek a dohányzó felesége és magzata ki van téve."- írták a szerzők.