Dohányzás

Árulkodik a baba első széklete az anya dohányzásáról


Az újszülött által az első életnapok során ürített kátrányszerű magzatszurok (szakszóval mekónium) elemzése elárulhatja, dohányzott-e az édesanya terhessége alatt, illetve volt-e dohányfüstnek kitéve.

Az Environmental Health folyóiratban közzétett tanulmány elkészítése során a kutatók 337 újszülött magzatszurok-mintáiban mérték meg a dohányzással kapcsolatos anyagcseretermékek szintjét és azt találták, hogy azok szorosan összefüggenek a dohányfüstnek való kitettség mértékével.

"A terhesség alatti dohányzás, illetve a másodlagos dohányfüst olyan jelentős környezeti kockázati tényezőt jelent a gyermekkori egészség szempontjából" - mondta el Joe Braun, az Észak-Karolinai Egyetem kutatója, a vizsgálat vezetője. "A szérumban és a magzatszurokban mérhető anyagcseretermékek pontosabb képet adnak a dohányzás mértékéről, mint a személyes beszámolók."

A kutatók azt találták, hogy a dohányzással összefüggő anyagcseretermékek pontosan tükrözik a terhesség alatti dohányzás időtartamát és intenzitását. Azoknál az újszülötteknél, akiknek édesanyja aktívan dohányzott terhessége során, magasabb koncentrációkat mértek, mint a csak másodlagos füstnek kitett anyák csecsemőinél.

"Bár a magzatszurok nem jelezte pontosabban a dohányzást, mint a szérum, vizsgálata más mérgező, a környezetben állandóan nem jelen lévő anyagok, például a biszfenol-A és a ftalátok hatásáról is információt adhat" - tette hozzá Braun.