Dohányzás

Amit a light cigarettáról tudni kell


Évtizedek óta kaphatók az úgy nevezett light cigaretták, amelyek kevesebb nikotint tartalmaznak, mint a normális dohánytermékek. A gyártók szerint ezek a cigaretták kevésbé károsítják a dohányosok egészségét. Egy nemrég befejezett UCLA kutatás szerint azonban ezek a cigaretták is közel annyi nikotint juttatnak az agyba, mint a normális változatok, így egyáltalán nem jobbak azoknál.

A light cigaretták nikotintartalma 0.6 és 1 milligramm között mozog, szemben a normális cigaretták 1.2-1.4 milligrammjával. A kutatók szerint ennek azonban nincs jelentősége, hiszen már igen csekély nikotin mennyiség is képes működésbe hozni az agyban lévő nikotin receptorokat.

Agyunkban a nikotin az idegsejtek specifikus molekuláihoz, a nikotinos acetilkolin receptorokhoz (nAChRs) csatlakozik. Az idegsejtek kommunikációjakor az idegimpulzusok a sejtek közti szinapszisokon, kémiai úton 'ugrálnak' végig a neurotranszmitterek segítségével. A neurotranszmitterek ezután az idegsejtek receptoraihoz csatlakoznak - az acetilkolin esetében ez a dopamin nevű örömérzetet kiváltó vegyület szervezetbe kerülését eredményezi. A nikotin az acetilkolin hatását utánozza, de hatása tovább tart, és általa jóval több dopamin jut a szervezetbe.#img1#

A normális cigaretta a nikotin receptorok 88 százalékát aktiválja. A light cigaretták esetében nem sokkal kevesebb, 78 százalék a nikotin receptorok érintettsége.

"Ezen adatok alapján elmondhatjuk, hogy nincs sok különbség a normál és light cigaretták között, ezért utóbbiak legalább olyan károsak az egészségre, mint a hagyományos cigaretták" - írják a kutatók.