Dohányzás

Aggódnak a hollandok a dohányzásellenes törvény miatt

betegszoba.hu


A holland kávézókban, éttermekben és kioszkokban a kuncsaftok exodusától tartanak a kedden bevezetésre kerülő rendelkezés miatt, mely tiltja a dohányzást a nyilvános vendéglátóhelyeken.

"Nyilvánvaló, hogy a vállalkozók aggodalommal várják a tiltást: a közvéleménykutatások szerint 60 százalékuk fontolgatja üzlete eladását" - állította nemrég a horecasite.nl, mely Hollandia legnagyobb online hírügynöksége a szálloda-, étterem- és kávézóiparban (az angol kezdőbetűk rövidítésével "horeca" iparban). Állítólag csaknem negyedével - a januári 1350-ről júniusban 1600-ra - emelkedett az eladásra kínált cégek száma. "Mindenki időben el akarja hagyni a süllyedő hajót" - áll a honlapon. A híres-hírhedt holland kioszk részben megmenekül: a tulajdonosok még mindig rágyújthatnak majd a marihuánás cigarettára, ám dohánnyal töltött cigarettát nem szabad szívni itt sem.

Bár a hollandok az Európai Unió többi tagállamának példáját követik, mikor népegészségügyi okokból betiltják a dohányzást, a marihuánaszívás 1976-os engedélyezésével még mindig teljesen egyedül vannak. A dohányzásellenes törvény nem tiltja a kannabiszszívást a kioszkokban, ám a tulajdonosoknak ki kell találniuk valamit, hiszen a legtöbben hagyományosan dohány és marihuána keverékével töltik meg cigarettáikat az ilyen üzletekben. Míg a dohányzó törvényhozók bosszankodnak, nemdohányzó társaik már előre örülnek, hogy végre tiszta környezetben tölthetik el estéiket. A két oldal aktivistái szöges ellentétben álló statisztikákkal jönnek elő azzal kapcsolatban, hogy mennyire növeli a tiltás előreláthatólag a zárt helyen dohányzók számát. A vendéglátás megjósolt hanyatlásával ellentétben a Nivel holland egészségügyi kutató iroda szerint a szektor akár 800 ezer új asztmás és nemdohányzó klienssel gyarapodhat. A Postbank gazdasági irodájának felmérésében pedig az áll, hogy a dohányzó vendégeket egyszerűen fel fogják váltani a nemdohányzók. "A megkérdezettek 18 százaléka állította, hogy ritkábban fog kávézóba járni, míg 20 százalékuk éppen ellenkező véleményének adott hangot. Csaknem 45 százalékban válaszoltak úgy, hogy a tiltás nem fogja befolyásolni szokásaikat" - tudatták eredményeiket közleményben.

Az éttermek és bárok tulajdonosait azonban továbbra sem lehet meggyőzni. Egy a "Mentsük meg a kis horeca cégeket" jelszóval összeállt csoport jogi beadványt fogalmazott a törvénnyel szemben, melynek tárgyalására éppen kedden - a tiltás életbelépésének napján - kerül sor a körzeti bíróságon. "A dohányzást tiltó rendelkezés támadás a kultúránk ellen" - áll a 418 kávézó támogatását élvező csoport honlapján. A honlapon arra is emlékeztetnek, hogy az amszterdami Schiphol repülőtéren - ahol január elsejétől él a füstölés tilalma - 10 százalékkal csökkentek az éttermi és kávézói eladások. A dohányzás mellett érvelő Forces Nederland anti-hollandnak és patriarkálisnak minősítette a törvényhozást, mivel szerintük a cégeknek minden vengégük igényeit egyformán ki kell elégíteniük. "A horeca vállalkozások tulajdonosainak maguk kellene eldönteniük, hogy kit engednek a saját területükre" - közölték.

A dohányzók és liberálisok tiltakozó demonstráció sorozatot terveznek. Egy rotterdami moziban ingyen cigarettával várják a vendégeket hétfőn, hogy utolsó alkalommal kidohányozhassák magukat a Coffee and Cigarettes (Kávé és cigaretta) című film nézése közben. Két amszterdami könyvesbolt is szivart fog adni minden egyes eladott könyv mellé a vásárlóknak, és számos bár és étterem tervez speciális dohányzó estet.

Mivel a kormány pénteken aggodalmát fejezte ki, hogy a tiltást megszeghetik az éttermek és bárok épületén kívül eső sátrakban, az Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Hatóság megígérte, hogy azonnal ellenőrzésekbe fog. A törvényszegők akár 2400 eurós (kb. 560 ezer forintos) bírságra is számíthatnak. Mindeközben a Központi Statisztikai Hivatal megállapította, hogy 2000. óta csaknem százezerrel csökkent Hollandiában a dohányzók száma, így ma már a hollandok kevesebb mint negyede cigarettázik.