Dohányzás

A tinédzserkori cigarettázás depressziót okoz?

betegszoba.hu


A tinédzserkori dohányosok gyakrabban lesznek a későbbiekben depressziósak, a Floridai Egyetem kutatóinak állítása szerint.

Carlos Bolanos, pszichológus professzor egereken végzett kísérletet: nikotin adagolása depresszióhoz hasonló állapotot idézett elő a kísérleti állatokon. Az öröm kifejezésének képtelensége és a stresszre való nagyobb fogékonyság jellemezte a nikotint kapó állatokat.

A Neuropsychopharmacology című lapban megjelent cikk feltételezi, hogy embereknél is hasonló jelenség zajlik. "Még rövid ideig tartó nikotin-adagolás is hangulatváltozásokat okozhat a későbbiekre nézve" - mondta el Bolanos professzor.

A vizsgálat során fiatal kísérleti egerek egyik csoportja naponta kétszer kapott nikotint, másik csoportja sót 15 napon keresztül. Ezt követően az állatok számára különböző stresszes, valamint örömteli helyzeteket hoztak létre, és figyelték a reakcióikat. Azt figyelték meg, hogy már egy heti, sőt már egy napi nikotinadagolás hatása is érezhető az állatok viselkedésén, méghozzá tartósan.#img1#

A nikotin hatására megváltozott az állatok viselkedése, a depresszió tüneteit mutatták: idegesen mozogtak, grimaszoltak, kevesebbet fogyasztottak a jutalomfalatokból, kevesebbet mozogtak stresszes helyzetekben, holott stresszre menekülő reakciókat szokták produkálni. Megfigyelték azt is, hogy a depressziós tünetek szűntek antidepresszáns gyógyszerek, és meglepő módon további nikotin hatására is.

"A fiatalok számára a dohányzás teljes tiltása tűnik ésszerűnek ez alapján a tanulmány alapján" - nyilatkozta Bolanos. "Aki dohányzik, az számoljon a hosszú távon kialakuló negatív hatásokkal."