Dohányzás

A terhesség alatti dohányzás újabb negatívuma


Azok a gyerekek, akiknek édesanyja dohányzott terhessége során, sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek asztmásak. 1000, 5 és 12 év közötti asztmás gyerek adatait elemezve kiderült, hogy a méhen belül dohányfüsnek kitett gyerekek kevésbé reagálnak a budesonide nevű szteroidra, mint azok, akiknek édesanyja nem dohányzott a terhessége során.

Javulás ugyan mindkét csoportban tapasztalható a gyógyszer hatására, csak a dohányzásnak kitettek csoportjában 26 százalékkal kisebb. A belélegezhető szteroidok az asztma alapgyógyszerei, melyek segítenek megelőzni a köhögési rohamokat, a nehézlégzést illetve a fulladásos panaszokat.

A tüdőgyógyászok az asztma súlyosságát és a gyógyszerekre adott választ a légúti túlérzékenység vizsgálatával jellemzik. A hatásnak ismert a biológiai magyarázata is, ugyanis a dohányfüst befolyásolja a tüdő méhen belüli fejlődését , hat a kis légutakra és a légutakban előforduló simaizmokra. A vizsgálatban a légúti túlérzékenység segítségével hasonlították össze a két csoportot.

" A dohányos szülők gyermekei kevésbé vagy egyáltalán nem reagáltak a budesonide-ra" - nyilatkozta Dr. Benjamin A. Raby tüdőgyógyász. A különbségek okait ma még nem értjük. Azt sem tudjuk, hogy a füstnek kitett csoportban a szteroidkezelések ellenére több roham fordul-e elő, vagy több kórházi felvétel indokolt-e. Ezeket a gyógyszereket nem tudjuk elhagyni, mert a kezelés alapgyógyszereihez tartoznak, az édesanya dohányzási szokásaitól függetlenül.

Az eredmények magyarázhatják, hogy egyes gyerekek miért nem reagáltak a szteroidkezelésre, nekik más típusú gyógyszerekre is szükségük lehet. Ilyen gyógyszerek például a leukotriénre ható gyógyszerek. A közlemény a Journal of Allergy & Clinical Immunology folyóirat augusztus 5-i számában jelent meg online formában.

A kísérletsorozatot Dr. Robyn T. Cohen vezette Philadelphiából. 1041 asztmás gyereket soroltak véletlenszerűen három csoportba. Négy éven keresztül harmaduk budesonide ( belélegezhető szteroid) kezelést, harmaduk nedocromilt (egy másik, gyakran alkalmazott belélegezhető asztmagyógyszert), míg harmaduk placebót ( hatóanyagmentes gyógyszert) kapott. 150 gyerek édesanyja dohányzott terhessége során, közülük 39 részesült budesonide kezelésben. Sajnos a kisszámú eset miatt további klinikai vizsgálatok szükségesek, hogy igazolják a megfigyelést.