Dohányzás

A terhesség alatti dohányzás árt a gyerek érrendszerének


Azok a gyerekek, akik édesanyja várandóssága alatt cigarettázott, ötéves korukra nagy eséllyel mutatják a véredények roncsolódásának jeleit.

A Pediatrics című folyóirat 2012 januári számában megjelenő tanulmány 259 gyermek megfigyelésén alapul. Az anyákkal kérdőívet töltettek ki dohányzási szokásaikról közvetlenül a szülés után, majd a kérdéssort a gyerekek ötéves korában mindkét szülőnek feltették. Ekkor már a gyerekek nyaki verőérrendszerét is megvizsgálták ultrahang-berendezés segítségével, hogy felmérjék az esetleges károsodásokat.

Az olyan egyéb tényezők, mint a nem, az anya életkora vagy a szoptatás figyelembevétele után az volt tapasztalható, hogy azoknak a gyerekeknek károsodott az érrendszere, akik édesanyja dohányzott a terhessége alatt. Az összefüggés még erősebb volt, ha mindkét szülő hódolt a káros szenvedélynek, ugyanakkor az, ha az anya terhesség alatt nem, csak utána dohányzott, nem volt ilyenformán ártó hatással a gyerekre.

"Eredményeink megmutatják, hogy a várandósság alatti dohányzás komoly hatással van a fejlődő gyermek érrendszerére. A magzat ilyenkor túl sok mérgező anyaggal találkozik, és ez már nagyon fiatal korban károsítja a szervezetét" - írták a szerzők Caroline C. Geerts, az Utrechti Egyetemi Kórház kutatója vezetésével.