Dohányzás

A szegények cigarettája tovább ég?


A Wellingtoni Otago Egyetem egészségügyi tanulóinak felmérése szerint a szegényebb külvárosi kerületekben élők tovább szívják a cigarettájukat, mint gazdagabb társaik.

George Thomson és Nick Wilson kutatásuk során közel 3500 cigarettacsikket gyűjtöttek össze Wellington utcáiról annak érdekében, hogy kiderítsék melyik városrészben élők dohányoznak a legtöbbet. Eredményeik szerint a szegényebb külvárosi kerületek (Cannons Creek és Naenae) lakói tovább szívják a cigarettájukat (azaz közelebb a csikkhez), mint a gazdagabb kerületekben élők. "A szegényebbeknek kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk, így a dohányzásra is kevesebb jut" - nyilatkozta Dr. Thomson.

A kutatók szerint a szegényebb kerületekben lakók átlag 75 százalékkal tovább szívják a cigarettát, mint a gazdagabbak. "Bár a gazdagabbak kevesebb ideig szívják a cigarettát, ők a több pénz miatt megtehetik, hogy többet vásároljanak, ezért a nikotinbevitel a szegényebb és gazdagabb dohányosok körében közel azonos" - nyilatkozták a kutatók.

A szegényebb dohányosoknak általában nehezebb leszokniuk a dohányzásról, az ő életükben ugyanis több a stressz és a nehézség, ami nehezíti a nikotinfüggőség megszűntetését. "A szegényebb kerületek lakóinak ezért külön segítséget kell nyújtanunk a leszokásban, különböző leszokást segítő programok keretében" - nyilatkozták a kutatók.

A tanulmány eredményeinek részletes leírása a 'Nicotine and Tobacco Research' című lapban olvasható.