Dohányzás

A súlyemelés segít leszokni a dohányzásról


A legújabb felmérések szerint a súlyemelés segítségével a dohányosok elhízás nélkül mondhatnak le káros szenvedélyükről.

A mostani kutatási adatok szerint a súlyemelés segít csökkenteni a cigaretta utáni sóvárgást és az elvonási tünetek súlyosságát, valamint annak a valószínűségét, hogy a leszokás után jelentős súlytöbblet jelenjen meg a dohányosokon. "A dohányzás több ezer emberrel végez naponta, és bár a legtöbben megpróbálnak leszokni, de alig 5 százalékuknak sikerül a tartós leszokás - nyilatkozta Joseph Ciccolo, a Miriam Egészségügyi Viselkedéstudományi és Megelőzési Központ pszichológusa - A súlyzókkal végzett erőnléti edzések azonban közel kétszeresére növelhetik a siker valószínűségét."

A vizsgálatok során Ciccolo és kollegái 25, 18 és 65 év közötti dohányost vizsgáltak meg, akik legalább napi öt cigarettát szívtak el a kutatást megelőző évben. A résztvevők a csoportokra osztást megelőző nyolc héten tanácsadáson vettek részt és nikotin tapaszokkal enyhítették az elvonási tüneteiket. A véletlenszerűen beosztott két csoport egyik felének 12 héten keresztül heti 10 alkalmas erőnléti edzésen kellett részt vennie, amelynek során az edzések intenzitását háromhetente emelték.

A kontrollcsoportban lévőknek hetente kétszer levetítettek egy, az egészséges élet előnyeiről szóló videó anyagot.

A 12 hetes kísérlet végére a súlyemelő csoportban lévők 16 százaléka sikerrel szokott le a dohányzásról és sokan veszítettek is testsúlyukból. A másik csoportban lévők közül csak 8 százaléknak sikerült a leszokás és sokan híztak is a cigaretta hiánya miatt. Három hónappal később a súlyemelő csoport 15 százaléka még mindig sikerrel tartotta magát a dohánymentes életmódhoz, míg ugyanez az arány a másik csoportban csak 8 százalék volt.

A kutatás részletes leírása a Nicotine & Tobacco Research című szaklapban olvasható.