Dohányzás

A passzív dohányzás a gyerekeknél agyhártyagyulladáshoz vezethet


Kimutatták, hogy a passzív dohányzásnak kitett gyermekek hajlamosabbak a meningococcus baktériumok által okozott súlyos agyhártyagyulladásra, mint azok, akiknek szülei nem dohányoznak.

Emellett Chien-Chang Lee és kollégái a Harvard Egyetemen Közegészségügyi Tanszékén egy lehetséges kapcsolatot is felfedeztek a passzív dohányzás és a pneumococcus okozta tüdőgyulladás illetve a Haemophilus inluenzae B okozta fertőzés között. A pneumococcus (Streptococcus pneumoniae) a tüdőgyulladás leggyakoribb kórokozója, a Haemophilus inluenzae B elsősorban gyermekekben okoz tüdő- ill. agyhártyagyulladást.

A kutatók a szakirodalom áttanulmányozásával összesítették azoknak a tanulmányoknak az eredményeit, melyek a súlyos bakteriális fertőzések előfordulását hasonlították össze passzív dohányzásnak kitett gyermek és azok között a gyermekek között, akiknek környezetében nem dohányoztak. Azt találták, hogy a passzív dohányzás megkétszerezi a meningococcus okozta fertőzés valószínűségét. A pneumococcusok és a Haemophilus influenzae B okozta fertőzés valószínűsége is nő, de ez lehet a véletlen műve is, mivel viszonylag kevés tanulmány foglalkozik ezekkel.

A tanulmány szerint a passzív dohányzásban kitett gyermekek orrváladékában a meningococcusok (Neisseria meningitidis) és a pneumococcusok mennyisége emelkedett. Ezek a kórokozók normálisan is jelen vannak az orrváladékban, de általában olyan alacsony számban, hogy nem okoznak fertőzést. A hatás általában erősebb volt a 6 év alatti korosztályban.

Az eredmények azt sugallják, hogy ha a gyermekek szülei abbahagyják a dohányzást vagy legalább otthon nem dohányoznak, akkor az ezek a kórokozók által okozott fertőzések száma csökkenthető.