Dohányzás

A nikotinmegvonás csökkenti a félelemérzetet


Csak cigarettával a kézben mutatnak természetes félelmi reakciókat a dohányosok - nikotinelvonás esetén kevésbé félnek és a nemdohányzókhoz képest érzelemmentesebben reagálnak sokkoló, például a dohányzástól elriasztó fotókra.

A Bonni Egyetem kutatócsoportja a dohányosoknál a félelemért felelős agyi központ (amygdala) csökkent aktivitását tapasztalták tartósabb cigarettamegvonást követően. A tizenkét órát is elérő nikotinmegvonás után pedig majdnem teljesen kikapcsolódott e központ.

"A félelemközpont aktivitása már néhány órányi önmegtartóztatás után visszaesett a korábbiakhoz képest. A vizsgált alanyokat hidegen hagyta az aggodalmas arcú emberek fotója" - fejtette ki Özgür Onur, a kölni egyetemi klinika neurobiológusa.

A kutatásban 28, hosszú ideje a nikotin rabságában élő dohányos és ugyanannyi nemdohányzó vett részt. A vizsgálatok során boldog, félelemmel teli illetve semleges arcok fotóját mutatták nekik.

A szakértő szerint a természetes reakciók csak a nikotinmegvonást követően változtak meg, a dohányzók és a nemdohányzók között alapvetően nem mutatkoznak különbségek.

Onur elmondta, hogy a félelem egy ősi ösztön, amely megvédi az embert attól, hogy valami veszélyeset tegyen. Ez a természetes minta viszont nem jelentkezik a nikotintól megvont dohányosoknál. "Gondolataikat nyilvánvalóan fogva tartja a szenvedélybetegség és kevésbé fogékonyak a félelemkeltő ingerekre. A dohányosoknak szükségük van a nikotinra, hogy biztosítsák amygdalájuk normális működését" - véli Onur.

Rene Hurlemann, a bonni egyetemi klinika munkatársa kétli, hogy lehet-e egyáltalán hatása a szenvedélybetegekre annak az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is tervezett eljárásnak, miszerint dohányosok tüdejét és tumorokat bemutató sokkoló képeket tesznek elrettentésül a cigaretták csomagolására.

"Aki abbahagyja a dohányzást, annál a félelemközpont aktivitása olyan mértékben csökken, hogy kevésbé lesz fogékony az elrettentő képekre. A nemdohányzóknál viszont az amygdala aktív, a sokkoló fotók ezért náluk kifejtik hatásukat" - fejtette ki Hurlemann.