Dohányzás

A nikotin árthat az ereknek

betegszoba.hu


Egy tanulmány összefüggést talált a nikotin expozíció és az artériák (verőerek) keményedése között, még az alacsony nikotin tartalmú cigaretták esetében is.

Egy új kutatás szerint a dohányfüst nikotintartalma - még az alacsony nikotin tartalmú cigaretták esetén is - elősegíti az artériák falának keményedését (másnéven az atherosclerózist). Az atherosclerózis miatt nagyobb a szívroham kockázata. Bár a kutatás egerekre és nem emberekre összpontosított, de a kutatók szerint felfedezésük segíthet megmagyarázni, miért kockázati tényezője a dohányzás a szívbetegségeknek.

"A legjobb, amit tehetünk az, hogy abbahagyjuk a dohányzást." - mondta Dr. Daniel Catanzaro (Cornell Egyetem, Weill Orvosi Kar). Ezt persze könnyű mondani, de gyakran nehéz megcsinálni. A szakértők szerint elképzelhető, hogy csak a sokadik próbálkozásra sikerül leszokni, de egy biztos: megéri az erőfeszítést.

Dr. Catanzaro és munkatársai hím egerek öt csoportját vizsgálta meg. Az egyik csoport olyan füstnek volt kitéve, amely kutatási célokra készült (tehát kereskedelemben nem kapható) 1 mg nikotint tartalmazó cigarettából származott. Az egerek egy másik csoportja Quest 1 cigaretták füstjének volt kitéve, amely 0,6 mg nikotint jelent szálanként. A harmadik csoportnál Quest 3 cigarettákat használtak, ez szálanként 0,05 mg nikotint jelent. A negyedik csoportnál Eclipse cigarettákat használtak, amely 0,2 mg nikotin expozíciót jelent szálanként. Az ötödik csoportnál nem alkalmaztak semmilyen cigarettafüstöt. (A Quest és az Eclipse alacsony nikotintartalmú cigaretták kereskedelmi forgalomban).

Értelemszerűen mivel az egerek nem dohányoznak, a kutatók a ketrecükbe cigarettafüstöt fújtak be naponta egy órán keresztül (10-12 cigarettát elhasználva alkalmanként), 8-12 héten át. A "nemdohányzó" egerek ugyanennyi időt töltöttek el a ketrecben, de őket nem érte semmi füst.

A magasabb nikotintartalmú füstnek kitett egerekben több plakk (felrakódás) képződött az artériákban azokhoz az egerekhez képest, akiket alacsonyabb nikotintartalmú cigarettafüst ért. Ám még ez utóbbi egerekben is több plakk rakódott le az artériák falára, mint azokban az egerekben, akiket nem ért füst. A plakk-képződés atherosclerózishoz vezethet, amely később szívbetegséget okozhat.

"Míg tanulmányunk úgy tűnik, azt veti fel, hogy az alacsonyabb nikotintartalmú dohány biztonságosabb, mint a magasabb nikotintartalmú cigaretták, azt is tudjuk, hogy a dohányosok ahhoz igazítják dohányzási szokásukat, hogy fenntartsák a nikotinszintjüket." - mondta Dr. Catanzaro. "Másszóval, ha áttérünk egy alacsonyabb nikotintartalmú termékre, valószínüleg több cigarettát fogunk elszívni, vagy megváltoztatjuk a dohányzás módját ahhoz, hogy egy cigarettából több nikotinhoz jussunk."

A kutatás eredményei csak bizonyos megjegyzésekkel értékelhetők. Az egerek naponta csak egy órát voltak füstnek kitéve, de az emberek akár egész nap dohányoznak, és a kutatók nem lehetnek biztosak abban, hogy a cigaretták kátrány- (vagy egyéb vegyszer-) tartalma nem befolyásolta-e a kísérletet. A tanulmány csak cigarettákból származó nikotint használt a vizsgálatkor, más forrásból származót nem. Catanzaro és kollégái szerint is további kutatások szükségesek a témában.