Dohányzás

A korhatáros filmek dohányzásra ösztönöznek


Azok a gyerekek, akiknek szülei engedik a korhatáros filmek megtekintését, akár háromszor nagyobb valószínűséggel kezdhetnek dohányozni, mint a szigorúbban nevelt kortársaik.

A holland és amerikai kutatók tanulmánya kimutatta, hogy a szülők engedékenysége az ilyen filmekkel kapcsolatban azáltal ösztönözheti a dohányzást, hogy a gyerekek dohányzó színészeket látnak, illetve megnyitják az ajtót a veszélykereső viselkedésformák felé.

"A korhatáros filmek tekintetében a szülőknek hozzá kellene járulniuk ahhoz, hogy megakadályozzák gyermeküket az izgalomhajhászás megemelt szintjének vágyától, és a dohányzás ehhez társuló kockázatától" - nyilatkozta a kutatást vezető Rebecca N. H. de Leeuw, a nijmegeni Radboud Egyetem kutatója.

Az amerikai gyerekek átlagosan napi hat és fél órát töltenek a különböző médiák használatával. Ennek nagy részében TV-t és mozifilmeket néznek, amelyekben gyakran ábrázolják, sőt időnként idealizálják a dohányzást. A dohányzás ilyen fajta pozitív bemutatása különösen a korhatáros, 17 éven aluliak számára csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott (R kategóriás) filmekben gyakori.

De Leeuw és munkatársai 6500 tíz és tizennégy év közötti gyermeket vizsgáltak az 1990-es években két éven keresztül. Az eredmények alapján az derült ki, hogy azok a gyerekek, akiknek szülei teljesen megtiltották a korhatáros filmek nézését, két-háromszor kisebb valószínűséggel kezdtek dohányozni.

"A korlátozás következtében a szülők csökkentik a filmben ábrázolt dohányzás behatását gyermekükre, ami kevésbé fogékonnyá teszi őket arra, hogy dohányossá váljanak" - állítja de Leeuw. A Pediatrics szaklapban közzétett tanulmány szerzői szerint abból kiindulva, milyen kevés szülő tiltja meg gyermekének az R-kategóriás korhatáros filmek megtekintését, úgy tűnik, nem sokan értik meg, milyen nagy hatást gyakorolhatnak a filmek a gyermekekre. Éppen ezért nagy szükség lenne arra, hogy a szülőket felvilágosítsák a filmekben látható dohányzás a fiatalokra gyakorolt hatásáról.