Dohányzás

A kamaszoknak nehéz leszokni

betegszoba.hu


A Montreali Egyetemen végzett, minap közzétett tanulmányból megtudhatjuk, hogy a kamasz dohányosok először 2 és fél hónappal a cigarettázás elkezdése után tesznek kísérletet a leszokásra, és mire 21 hónapja dohányoznak, már nem bíznak abban, hogy a leszokás sikerülhet.

A kutatást Dr. Jennifer O'Loughlin vezette, aki 319 montreali tinédzser, dohányzási szokásaik témájában öt éven keresztül három havonta kitöltötetett kérdőívét elemezte. Ez alapján elmondható, hogy a fiatalok a következő szakaszokat, mérföldköveket élik át a cigarettázás abbahagyása érdekében tett próbálkozásaik tekintetében:

-Egy-két hónappal az első slukk után magabiztosan kijelentik, hogy örökre abbahagyták a dohányzást
-Szeretnének leszokni, de egyre inkább realizálják, hogy nem lesz olyan könnyű                       
-A következő két év során, ahogy a nő a függőség és súlyosbodnak az elvonási tünetek, kezdik elveszíteni reményüket a leszokásra
-Egy évvel később nem telik el nap, hogy ne gyújtanának rá, és rádöbbennek, hogy nagyon nehéz lesz leszokni
-Nagyjából két évvel az előző szakasz után a kamasz dohányosok teljes függőséget mutatnak
A kutatásból az is kiderült, hogy a tinik több mint 70 százaléka le szeretne szokni, azonban csak 19 százalékuknak sikerül ez 12 hónapra, vagy ennél hosszabb időre, az öt éves kutatási időszak végéig. Érdekesség, hogy a lányok több hajlandóságot mutatnak a leszokásra, minta fiúk.