Dohányzás

A húsvéti csokinyúl igazán szívbarát


A húsvéti nyuszi lehet, hogy segít csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. Egy új tanulmány szerint a csokoládé mindennapos kis mennyiségű fogyasztása közel 40 %-kal csökkentheti a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

Német kutatók csaknem 20 000 embert követtek nyomon, nyolc éven keresztül. Több kérdőívet is küldtek nekik az étkezésükkel és a testmozgási szokásaikkal kapcsolatban. Felfedezték, hogy azok, akik átlagosan 6 gramm csokoládét ettek naponta (egy kis kockának megfelelő mennyiség), azoknál 39 %-kal csökkent a kockázata mind a szívinfarktusnak, mint a stroke-nak. A tanulmány a European Heart Journal- ban jelenik majd meg.

"Még túl korai lenne javaslatokkal állni elő, hogy egyen mindenki több csokoládét, de ha a cukrot és a magas zsírtartalmú nyalánkságokat egy darabka étcsokoládéra cserélik, az sokat segíthet."- mondta Brian Buijsse, a tanulmány vezetője, a Német Emberi Táplálkozástudományi Intézet táplálkozási epidemiológusa.

A túl sok árthat

A Buijsse és csapata által vizsgált emberek kórelőzményében nem szerepelt szívbetegség, hasonlóak voltak a kockázati tényezőik például a dohányzás és a testmozgás terén, a testtömeg-indexükben sem akadt nagy eltérés.

Mivel a tanulmány csak megfigyelte az embereket, és nem adtak nekik közvetlenül csokoládét, hogy teszteljék a hatását, a szakértők szerint további kutatás szükséges annak meghatározásához, hogy meghatározzák az édesség pontos hatását a testre. A tanulmányt a német kormány és az Európai Unió finanszírozta.

Az orvosok arra is felhívták a figyelmet, hogy a csokoládé nagy mennyiségben elhízást okozhat, mely a szívbetegségek és a stroke egyik fő kockázati tényezője.

"Az alapvető tudomány már elég meggyőzően kimutatta, hogy az étcsokoládé javítja az erek és a vérlemezkék működését." - mondta Frank Ruschitzka, a Zurichi Egyetemi Kórház kardiológusa, az Európai Kardiológus Szövetség szóvivője. "Mielőtt azonban vadul rávetjük magunkat az étcsokoládéra, vegyük számításba, hogy 100 gramm nagyjából 2 093 kilojoules energiát tartalmaz."

Buijsse elmondta, hogy azok, akik szeretnék kihasználni a csokoládé szívbarát hatásait, mondjanak le a másfajta nassolásról, ha csokoládét akarnak enni. "A legnagyobb problémát az okozza, hogy ne hízzanak el miatta." - mondta Buijsse. "A túl sok csokoládé negatív hatásai sajnos túlszárnyalják a kakaó előnyeit."