Dohányzás

A dohányzás növeli az emlőrák esélyét


Egy friss tanulmány szerint a dohányzás és a passzív dohányzás egyaránt növeli az emlőrák kockázatát a menopauzán átesett nők esetében.

"Az eredmények azért jelentősek, mert korábban nem gondolták, hogy a dohányzás növeli az emlőrák kockázatát. Ez a vizsgálat azonban azt az elméletet támasztja alá, hogy mégis" - nyilatkozta Dr. Karen Margolis a minneapolisi HealthPartners Research Foundation kutatója.

Susan Gapstur, az Amerikai Rák Társaság elnökhelyettese szerint azonban már korábbi kutatások is bizonyították a dohányzás és az emlőrák összefüggését. "Ha végignézzük az elmúlt néhány év kutatásait, egyértelmű, hogy további vizsgálat szükséges a kérdésben" - állítja. "Ez a tanulmány pedig válaszolt a felhívásra. Egyértelműen alátámasztja azokat a bizonyítékokat, melyek szerint a hosszútávú dohányzás növeli az emlőrák kockázatát. A jó hír az, hogy 20 évvel a kockázat megszüntetését követően a kockázat szintje visszaáll a normálisra."

Az emlőrák számos egyéb kockázati tényezőjét, például az életkort, a genetikát és a családi kórtörténetet nem lehet megváltoztatni. Margolis szerint a dohányzás tehát olyan tényező, melynek abbahagyásával csökkenthető az emlőrák kockázata.

A BMJ március 1-i számában közzétett tanulmány során Margolis munkatársaival 79 990, ötven és hetvenkilenc év közötti nő adatait vizsgálta. A 10 éves lekövetés alatt 3250 nőben fejlődött ki emlőrák. A kutatás keretében a nőket kikérdezték, hogy dohányoznak-e, leszoktak-e, vagy ki vannak-e téve másodlagos dohányfüstnek. Az eredményekből az derült ki, hogy a dohányos nőkben 16 százalékkal magasabb volt az emlőrák kialakulásának kockázata. A leszokottak esetében a kockázat 9 százalékkal bizonyult magasabbnak. A kockázat azok esetében volt a legnagyobb, akik legalább 50 évig dohányoztak. Azok esetében is meglehetősen magas volt a kockázat, akik tizenévesen kezdtek dohányozni. A kockázat a leszokást követően még húsz évig magasabb maradt a normálisnál.

Az eredmények azt is kimutatták, hogy a másodlagos füst hosszan tartó behatása is megnöveli az emlőrák kockázatát.