Dohányzás

A dohányzás még hízlal is?


Egy új tanulmány kapcsolatba hozza a nikotint és a súlygyarapodást: az aktív dohányosok, nemcsak azok, akik abbahagyták a dohányzást, több súlyt szednek fel, mint azok, akik soha nem dohányoztak.

Mostanáig megkérdőjeleztük a városi legendát, miszerint a dohányzás karcsúbbá tesz, azonban a Navarrai Egyetem Megelőző Orvoslási Intézetének munkatársai kapcsolatot fedeztek fel a szív- és érrendszeri betegségek két kockázati tényezője, az elhízás és a dohányzás között: a nikotinhoz való hozzászokás nemcsak azoknál eredményez súlygyarapodást, akik már abbahagyták a dohányzást, hanem azoknál is, akik még mindig aktív dohányosok.

A Revista Espanola de Cardiología oldalain publikált vizsgálat, melyet Francisco Javier Basterra-Gortari vezetett, 7565 emberre terjedt ki, 50 hónapnyi periódust vizsgált, kor, nem, testtömegindex és életstílus szerint kategorizálva. Ez utóbbi magában foglalta az étkezési szokásokat és a fizikai aktivitás változásait is.

A vizsgálat alatt leszokók súlygyarapodása annál nagyobb volt, minél több szál cigarettát szívtak a vizsgálat kezdetekor. Akik tovább dohányoztak, olyan mértékben gyarapították súlyukat, mint a nemdohányzók. A szerzők megerősítették, hogy a dohányzás hatásos eljárás az elhízás megelőzésének szempontjából. Ez pontosan azért jelent problémát, ugyanis a dohányosok - főként a hölgyek - a leszokás legnagyobb gátjának az elhízástól való félelmet jelölik meg.

A dohányzás kifejezetten káros a szervezetre, abbahagyása nagyfokban hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rák kockázatának csökkentéséhez.