Dohányzás

A dohányzás hatásának látható jele


Drámaian felgyorsul a dohányzásról való leszokást szorgalmazó országos kampány Nagy-Britanniában.

Októbertől a dohányosok rajzos ábrákat találnak majd a cigarettás dobozokon, melyeken világosan látható a dohányzás egészségkárosító hatása. Daganatos tüdő és torok, rothadó fogak képe váltja majd fel a mostani feliratokat, mint pl. a "A dohányosok korábban halnak."

A képek október 1.-jétől kötelező érvénnyel jelentek meg, 2010 októberétől pedig már minden dohánytermékre érvényes a szabály. Bár az elmúlt évek korlátozó intézkedései hatására sokan felhagytak káros szenvedélyükkel, még mindig 10 millió brit dohányzik. 2003-tól helyeznek el figyelmeztető feliratokat a csomagokon, 16 év helyett most már 18 a korhatár a dohánytermékek vásárlásánál, és már az egész országban tilos nyilvános helyen rágyújtani.

Liam Donaldson főigazgató főorvos szerint az új, erőteljes képi megjelenítés jobban hangsúlyozza az egészségügyi kockázatokat, így talán még többen gondolkodnak el azon, hogy leszokjanak. Nagy-Britannia lesz az első európai ország, ahol ilyen képekkel látják el a cigarettás dobozokat. A 15 különböző ábra között lesz beteg tüdőtől kezdve a szívműtétig többféle kép.

A képeket Kanada használta először 2001-ben. Egy évvel későbbi felmérések szerint a dohányosok egyharmadát sarkallta leszokásra. Ugyanezt a taktikát alkalmazták Ausztráliában, Brazíliában, Új-Zélandon és Szingapúrban is.

A dohányzásellenes aktivisták szerint a képek erőteljes vizuális emlékeztetők a szörnyű betegségekre, melyeket a dohányzás okozhat, hatékonyságuk pedig bizonyított.