Dohányzás

A dohányosok azt hiszik, a gyengébb kevésbé káros


A legújabb kutatások szerint a fejlett országok dohányosai közül sokan még mindig azt hiszik, hogy a ’mild’ és ’light’ jelzésekkel ellátott cigaretták kevésbé veszélyesek az egészségre, mint a hagyományos dohánytermékek.

A kutatók összesen 8000 dohányos segítségével készítették el felmérésüket, akiket véletlenszerűen választottak ki Ausztráliában, Kanadában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. Az eredmények szerint a megkérdezettek egyötöde elhiszi, hogy vannak olyan cigaretták, amelyek kevésbé veszélyeztetik az egészséget. Sokan továbbá meg vannak győződve róla, hogy a vékony cigaretták nem annyira károsak, mint a vastagak, valamint az enyhébb ízű dohánytermékek nem jelentenek akkora egészségügyi kockázatot, mint az erősebb ízűek. Sokak szerint a füstszűrő csökkenti az egészségügyi kockázatot és a nikotin a felelős a rákos megbetegedések kialakulásáért.

Az utóbbi években több mint 50 országban betiltották a ’light’, ’mild’ és ’alacsony kátránytartalom’ jelzéseket, néhány gyártó azonban ezzel együtt bevezette a silver és gold márkajelzéseket. A Marlboro Lightból így lett Marlboro Gold. A dohányosok nagy százaléka most már ennek alapján ítéli meg az egészségre kevésbé ártalmas cigarettákat.

"Az eredményekből világosan látszik, mennyire megtévesztőek lehetnek a főként fiatal nőknek készült vékony, ’slim’ cigaretták - nyilatkozta Dr. David Hammond, a kutatás egyik munkatársa - Ausztráliában hamarosan érvénybe lép egy rendelet, mely szerint a cigarettákat csak egyszínű semleges dobozban lehet majd árusítani, mindenféle márkajelzés és grafikai elem nélkül. Az eredmények tükrében érdemes lenne elgondolkodni a rendelet más országokban való bevezetésén is."

A kutatás részletes leírása az Addiction című szaklap április 12-i számában olvasható.