Dohányzás

A dohányos környezet növeli a fülfertőzés esélyét


A Harvard Egyetem munkatársai szerint a dohányos környezet mintegy kétszeresére növeli tizenévesek fülfertőzésének esélyét. A szakértők szerint az orvosoknak jobban fel kéne hívniuk a figyelmet a másodlagos dohányfüst, más szóval passzív dohányzás veszélyeire.

A Journal of Adolescent Health december 7-i számában közölt tanulmány 90,961 család adataival dolgozott, melyet 2007 áprilisa és 2008 júliusa között gyűjtöttek. Megállapították, hogy a dohányosokkal élő 12-17 évesek között mintegy 1,67-szeres a fülfertőzés esélye, mint a nemdohányzó környezetben élő tizenévesek esetén.

A cikk vezető szerzője, Summer Hawkins értékelése szerint annak oka, hogy a másodlagos dohányfüst miért okoz fülfertőzést, nem teljesen tisztázott. Mindenesetre erősen ajánlják, hogy az orvosok fokozottabban hívják fel a figyelmet a másodlagos dohányfüst ártalmas hatásaira.

Hawkins szerint az egészségügyi dolgozók és a család együttműködése szükséges ahhoz, hogy a gyermekek számára egy füstmentes környezet jöhessen létre. Az egészségügyi dolgozóknak minden vizsgálat során rá kell kérdezni a családi dohányhelyzetre, a szülőknek viszont kerülnie kell az otthoni, zárt térben való dohányzást.