Dohányzás

A bagó nem csökkenti az dohányosok számát

betegszoba.hu


A bagó nem csökkenti az amerikai dohányosok számát - derül ki egy régebbi felméréseket összegző új tanulmányból.

Korábbi felmérések szerint Svédországban igen sok dohányos próbált leszokni a cigarettáról oly módon, hogy snüszt kezdett használni (a nedves bagó egyik formája), melyet az ajkak alá kell helyezni. Svédországban a snüsz sokkal kedveltebb a férfi dohányosok körében, és a dohányzásról való leszokás arány magasabb a nőkhöz képest.

Ezek az eredmények arra sarkalltak néhány embert, hogy az USA-ban és egyéb államokban az egészségügyi szervezetek által, a dohányosok rendelkezésére kell bocsátani a bagót, ezzel segítve a dohányzásról való leszokásukat, de a San Diegoi Egyetem kutatói több mint 15 000 egyén adatait felhasználva megállapították, hogy a bagó nem csökkeni az USA dohányosainak számát. Kulturális tényezőket valószínűsítenek inkább, melyek eldöntik, vajon a bagó valóban segít leszokni a cigarettáról.

"Egy leszokóban lévő amerikai férfi nagyobb valószínűséggel teszi le végleg a cigarettát, mint egy svéd férfi" - mondta a tanulmány szerzője Shu-Hong Zhu professzor, aki a Sand Diegoi Egyetemen preventív orvoslással foglalkozik. "USA-beli nők pedig azonos valószínűséggel teszik le a cigarettát, nem úgy mint a svéd nők."

"Több egészségügyi tisztviselő és tudós hívta fel a figyelmet arra, hogy a Svéd eredmények feltehetően egyediek és csakis Svédországra vonatkoznak." - mondta Zhu. "Ez a tanulmány megerősítette ezt a feltevést."#img1#

Zhu és társai megállpították, hogy az USA-beli dohányzó férfiak kevesebb, mint 1 %-a váltott csak cigarettáról bagóra a tizenkét hónapig tartó tanulmány alatt.

Egyéb adatok:

  • A dohányzásról leszokottak, mindössze 1,7%-a váltott bagóra
  • A férfiak leszokási aránya bagóra nézve háromszor nagyobb volt, mint cigarettára nézve.
  • A férfiak körben sokkal inkább elterjedtek a bagó készítmények, de a leszokási arány nem tér el a nők esetében a férfiakétól, az előbbi 12,4% az utóbbi 11,7%.