Daganatos betegségek

Zeneterápiával csökkenthető a daganatos betegek szorongása


A zeneterápia csökkentheti a daganatos betegek szorongását, és javíthatja a hangulatukat - derült ki egy kutatásból, bár az nem világos, hogy vajon az előre felvett zenei anyag hallgatása hasznosabb-e a kórházi tartózkodás alatt, vagy a kifejezetten szakember segítségével zajló zeneterápia.

 A harminc korábbi tanulmány elemzése nyomán született friss publikáció - amely a Cochrane Library online egészségügyi adatbázisban jelent meg - közel kétezer rákos daganatban szenvedő beteg esetében vizsgálta, hogy milyen hatással van rájuk a zenei terápia, illetve a zenehallgatás.

A csupán standard kezelésben részesülő rákos betegekkel összehasonlítva a zenei terápiában is részesülő betegek szorongási és fájdalomszintjüket is alacsonyabbra értékelték, és jobb hangulatról számoltak be. Emellett szívverésük is lassabb volt: percenként legalább négy szívdobbanással kevesebbet számoltak náluk átlagosan.

"A zenei beavatkozásnak a szorongásra, a fájdalomra, a hangulatra és az életminőségre nézve is kedvező hatása lehet a rákban szenvedő embereknél" - foglalta össze a tapasztalatokat a kreatív művészeti terápia szakértője, Joke Bradt a tanulmányok elemzése nyomán.

Mint a philadelphiai Drexel Egyetemen dolgozó Bradt hozzáfűzte: a zenének lehet kisebb jótékony hatása a szívverésre, a légzésre és a vérnyomásra is.

A szakértő úgy vélte, ahhoz nem állt a rendelkezésre elég adat, hogy a zenehallgatás, illetve a zeneterápia hatását külön értékelni lehessen, ám szerinte valószínűleg utóbbi a hatékonyabb, mivel abba a páciens is jobban bekapcsolódik: énekel, illetve játszik valamilyen hangszeren. Ez nemcsak erőt ad - magyarázta -, hanem a közérzetüket is javítja, mert úgy érzik, befolyásolhatják az állapotukat, emellett a zenélés egyúttal örömforrás.

Bradt arról is beszélt, hogy a terápiát vezetők személyre szabott "zenei kezelést" is kidolgozhatnak minden beteg számára.