Daganatos betegségek

Veszélyes a lipofilling eljárás mellrák után?


Egy friss tanulmány szerint előfordulhat, hogy a mell-helyreállító plasztikai műtétek során alkalmazott, úgynevezett lipofilling eljárás valójában növeli az esélyét, hogy később a betegben újra megjelenjen a mellrák.

A zsírfeltöltéses eljárást, mely során a test bizonyos részéről - például a hasról - kimetszett zsírszövetet ültetik át a megoperált mellbe, már harminc éve alkalmazzák az orvosok. Laboratóriumi tesztek során azonban kimutatták, hogy a zsírszövetek sokszorozódásra ösztönzik a rákos sejteket, így jogosan ébredt fel a kutatókban a gyanú, hogy esetleg ugyanez történik az emberi szervezetben is a műtétet követően.

A vizsgálatokhoz - amelynek eredményeit az Annals of Oncology című internetes lapban tették közzé - 321 korábban mellrákkal kezelt, majd rekonstrukciós műtéten átesett nőt figyeltek meg, és adataikat összehasonlították 642 olyan mellrákkal kezelt nőével, akiknek viszont később nem volt helyreállító műtétük. A zsírfeltöltés után jó két évvel, az eredeti mellrákműtéthez képest csaknem öt évvel később, a két csoport tagjai között semmi jelentős különbséget nem észleltek.

Dr. Jean Yves Petit, a Milánóban található Európai Onkológiai Intézet plasztikai sebészprofesszora így nyilatkozott: "Az eddigi eredmények alapján kijelenthetjük, hogy nem jár veszéllyel a zsírfeltöltéses helyreállító mellműtét, de a teljes bizonyossághoz további ellenőrző vizsgálatokra lesz még szükség."


Daganatos megbetegedések

Válassza ki azt a betegséget, melyhez tapasztalatot, kórtörténetet szeretne felvinni, vagy amelyhez kapcsolódóan kíváncsi a többi felhasználó tapasztalataira, a gyógyulások történeteire!