Daganatos betegségek

Új vizsgálat a méhnyakrák-vírusok azonosítására


A méhnyakrák kialakulásában legnagyobb kockázatot jelentő papilloma vírusok szűrésének új módszerével korán meg lehet állapítani a nőknél a daganatmegelőző állapotot a Roche gyógyszergyár kutatói szerint.

Az American Journal of Clinical Pathology című szakfolyóiratban nemrégiben ismertetett, több mint 47 ezer nő részvételével zajlott - Athena elnevezésű - amerikai vizsgálat kimutatta, hogy a HPV- reagens cobas diagnosztikai rendszer (HPV = humán papilloma vírus) segítségével optimálisan kimutatható a daganatot megelőző állapot azoknál a nőknél, akiknél a kenetvétel nem mutatott ki eredményt.

A vírusteszt segítségével azonosítható a víruscsalád 14 genotípusa, amelyek közül a leggyakrabban előforduló és legagresszívebbnek tekintett a HPV 16 és HPV 18. Az új tesztet nemrégiben engedélyezte az Egyesült Államokban az FDA gyógyszerbiztonsági hivatal a méhnyakrák veszélyének legjobban kitett nők szűrésére - közölte a gyógyszercég.

A tanulmány szerint a harmincéves vagy annál idősebb nők körében, akiknél - a hagyományos kenetes szűrővizsgálat negatív eredménye ellenére - az új szűrési eljárás a HPV 16 vagy HPV 18 vírus jelenlétét igazolta, minden tízből egynél kimutatható a méhnyakrák előtti állapot - hangsúlyozta a Roche.

Franciaországban évente 3000 méhnyakrákot diagnosztizálnak évente. Az esetek 65 százalékában a nők nem vettek részt rendszeres kenetes szűrővizsgálaton, egyharmaduk viszont igen, és mégis rák alakult ki náluk" - mutatott rá Joseph Monsonego nőgyógyász, az Eurogin (nemi és daganatos betegségeket kutató európai szervezet) és a Nők a Méhnyakrák Ellen (WACC) nemzetközi alapítvány elnöke.

A kenet hatékonynak bizonyult a méhnyakrákos esetek kiszűrésében, de továbbra is hozzávetőleges megoldás a nőgyógyász szerint. Monsonego doktor szerint a vírusteszttel jóval korábban kimutatható a betegség, mint a kenettel, így már a kockázat alapján lehet szűrni. A tesztet a harmincéves és annál idősebb nőknek ajánlják, és háromévente biztonságosan megismételhető.

Az óvszer hozzájárul e nemi úton terjedő vírus továbbterjedésének csökkentéséhez. A vírusos eredetű méhnyakrák kialakulásának megakadályozását célzó védőoltások már forgalomban vannak.


Méhnyakrák

Az egyik legjobban szűrhető ráktípus a nők esetében a méhnyakrák. Rendkívül lassan alakul ki és lassan növekedik, így a rendszeres nőgyógyászati szűrésen résztvevők nőknél mindképp időben felfedezésre kerül, és ilyenkor szinte száz százalékban gyógyítható, mivel már a rákelőző stádiumban diagnosztizálják. Előrehaladott esetek csak méhnyakszűrésre nem járó nőknél fordulnak elő. A méhnyakrák csaknem száz százalékát a humán papillomavírus (HPV) okozza. Jelenleg rendelkezésre áll már ellene védőoltás is, melyet legcélszerűbb a nemi élet megkezdése előtt beadni. A vírus nemi érintkezéssel terjed, más törzsei okozzák a nemi szervek szemölcsét.

Eddigi bejegyzések

helena10 ( 45 éves nő ) Jobaháza , 1 kórtörténet, 2 kórház értékelés | időpont: 2010. február 24. 10:51

Történet: szerencsére időben észlelték megmütöttek az eredményem CIN 1-volt ami jo igy csak 3 hetente ellenörző vizsgálatra kell járnom
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, hasi fájdalom
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
gyengeség (fizikai), hasi fájdalom
Gyógyszerek: Norcolut kúra szerűen
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: nem volt

maria61 ( 58 éves nő ) Dág , 1 kórtörténet | időpont: 2008. október 26. 18:22

Történet: 2008. októberben ismét megműtött az orvos, nem vette ki a daganatot, mert elmondása szerint össze van kapaszkodva a vénával. Azt mondta a betegség krónikussá vált, nem javasolt utókezelést, ezzel sem gyötörne.
Kezdeti tünetek: Ivarszervek:
alhasi diszkomfort érzés, erős hüvelyi vérzés
Kórház, rendelő: Szent István és Szent László Kórház (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Nem szedtem gyógyszert, 2007-ben megműtöttek, és utókezeléseket kaptam, kemoterápia, sugárkezelés volt
Meggyógyult:    nem

silvi ( 46 éves nő ) Budapest , 2 kórtörténet | időpont: 2008. július 27. 15:16

Történet: Szerencsére időben csinálták a műtétet, mert a szövettani eredményem CIN II volt, ami sejtosztódást jelent. (2007.okt.-ben) Nekem kezdeti tüneteim: alhasi fájdalom, köztes erős vérzés, pecsétes vérzés,ciklus kimaradása, nemi aktuskor erős,éles hasi fájdalom, erős hajhullás, rossz közérzetem volt, állandó ingerültség, feszültség. A mütét után hasi fájdalom. Nem kívánom senkinek azt az érzést hogy vajon lesz-e jövő főleg nekem akinek van egy kisgyereke (akkor 8 éves volt), az állandó gondolatok vajon feltudom-e még nevelni, lehet-e még gyermekem, DE szerencsére igen. Iszonyú lelki traumát okozott nekünk, és a mai napig nem szeretek még csak rá gondolni sem pedig közel egy év telt el azóta.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, fogyás, hajhullás, hasi fájdalom, ingerültség
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
hasi fájdalom
Kórház, rendelő: Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: fájdalomcsillapítók
Alternatív gyógymódok:: műtét
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: szelénium szedése 3-4 havonta kúra szerűen

adeltavak ( 44 éves nő ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 3. 18:12

Kórház, rendelő: Nyírő Gyula Kórház (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: nincs
Alternatív gyógymódok:: műtét, pszichoterápia, meditáció
Meggyógyult:    igen

evics50 ( 63 éves nő ) Zselickislak , 1 kórtörténet | időpont: 2008. június 25. 12:57

Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, gyengeség (fizikai), hasi fájdalom
Későbbi tünetek: Has és emésztő rendszer:
a széklet egyéb rendellenességei, az alhas egyéb részeire lokalizált fájdalom, fájdalmas székelés, felfúvódásos fájdalom
Kórház, rendelő: Kaposi Mór Oktató Kórház (Somogy megye, Kaposvár)
Gyógyszerek: Kemotherápiás napokon hányás ellen, aspirint megelőzés véget, inj. Eprex heti 3x10000Ne kéthétig vitamin és Fe tartalmu gyogyszert
Meggyógyult:    igen