Daganatos betegségek

Új lehetőség az előrehaladott prosztatarák kezelésében


Az orvosok olyan új eljárások fejlesztését sürgetik, melynek segítségével befolyásolni lehetne a hormonra, a besugárzásra, vagy a kemoterápiára nem reagáló prosztatadaganat terjedését. A Lund Egyetem munkatársai egy olyan anyagon dolgoznak, mely a prosztatarák őssejtszerű sejtjeit támadná meg.

A több tudományág bevonásával, több centrumban végzett munkát Anders Bjartell professzor irányította. A PLoS ONE online számában olvasható tanulmány szerin a prosztatarák sejtjeinek 0,1 százaléka viseli magán az őssejtek jellegzetességeit - amennyiben a kezelés érintetlenül hagyja ezen sejtcsoportot, igen magas a daganat kiújulásának és terjedésének veszélye. A daganatos őssejtek gyakran nem reagálnak sem a hormonális kezelésre, sem a kemoterápiára.

A prosztatarák biológiai viselkedésének feltérképezésére a munkacsoport a STAT3 nevű fehérjét tanulmányozta, mely őssejtekben aktív. Korábbi vizsgálataik szerint ezen molekulára hatást gyakorol a geliellalakton nevű természetes vegyület, mely gátolja a prosztatarák növekedését. A kutatók reményei szerint új, specifikus STAT3-gátlók fejlesztése - hasonlóan a geliellalaktonhoz - célzottan el lehetne pusztítani a prosztatarákban lévő őssejteket, ami kivédheti a daganat növekedését és terjedését.