Daganatos betegségek

Talajbaktériumot használhatnak a rákszerek szállítására


Ártalmatlan talajlakó baktériumot használhatnak fel reményeik szerint a kutatók arra, hogy célba juttassák a rákellenes gyógyszereket.

A kutatóknak sikerült bejuttatniuk a Clostridium sporogenes baktériumot páciensekbe, akiknél a szilárd daganaton belül kezdett növekedni. A következő lépésben a daganatos betegeknek egy másik gyógyszert fecskendeztek be, amely hatására elpusztulnak a ráksejtek, de életben maradnak az egészséges sejtek.

A módszer sikeres laboratóriumi tesztjeit követően most azt tervezik, hogy megkezdik az eljárás klinikai kipróbálását - jelentették be hétfőn az angliai Yorkban megrendezett mikrobiológiai konferencián.

"A Clostridia egy ősi baktériumcsoport, amely még az előtt fejlődött ki a bolygón, mintsem annak létrejött oxigénben gazdag légköre, így igen alacsony oxigénszintet igényel fennmaradásához" - magyarázta Nigel Minton kutatásvezető, a Nottinghami Egyetem munkatársa hétfőn a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadásában (http://www.telegraph.co.uk).

Ha a Clostridia baktérium spóráit rákos betegeknek fecskendezik be, azok megkeresik az oxigénhiányos környezetet - például egy szilárd daganat belsejét -, és csak ott szaporodnak, miközben enzimet termelnek. Ezután egy rákellenes szert inaktív formában juttatnak be a tumorba, ahol a baktérium által termelt enzim aktiválja, így válik képessé arra, hogy elpusztítsa a rákos sejteket, miközben épen hagyja az egészségeseket.

A kutatók azt tervezik, hogy 2013-ban Hollandiában megkezdik a módszer első klinikai kipróbálását is.


Daganatos megbetegedések

Válassza ki azt a betegséget, melyhez tapasztalatot, kórtörténetet szeretne felvinni, vagy amelyhez kapcsolódóan kíváncsi a többi felhasználó tapasztalataira, a gyógyulások történeteire!