Daganatos betegségek

Remény a petefészekrák korai felismerésére


Egy vérben található vegyület egy napon még segítségére lehet az orvosoknak, hogy felismerjék a petefészekrák korai jeleit. Egy amerikai kutatócsoport antitestet fedezett fel, mely csak a betegségben szenvedő nők vérében van jelen, az egészségesekében nem.

A petefészekrák nehezen ismerhető fel a korai stádiumban, ami azt jelenti, hogy egész addig nem okoz tüneteket, míg már sajnos nagyon nehéz kezelni. Egy rákkutatási alapítvány szerint a korai eredmények bíztatók, de további kutatásokra van szükség. A kutatást a chicagoi Rush Egyetem kórházában végezték el. 109 meddő, 28 petefészekrákos, 24 jóindulatú daganattal küzdő és 152 egészséges nőt vizsgáltak a mesothelin antitestjeire. Ez az anyag a rákosan elfajult petefészek-sejtek felszínén található. A kutatásról a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című folyóirat számolt be.

Az antitesteket kimutatták a rákos és meddő nők nagy többségénél, míg az egészséges és jóindulatú tumoros elváltozásban szenvedő nőknél nem. A kutatás vezetője, Dr Judith Luborsky elmondta: "A felfedezés kiemelkedő fontosságú, mert a jelenlegi tesztek nem képesek korai stádiumban kimutatni a petefészekrákot, emiatt olyan magas ennek a daganatfajtának a halálozási rátája."

Laura McCallum, a Brit Rákkutatás tudományos információs munkatársa szerint: "A kezdeti eredmények érdekesek, de további tanulmányokat kell végezni, több nő bevonásával annak igazolására, hogy ez a molekula valóban segíti a diagnózist. A betegség korai megállapítása az egyik legígéretesebb útja annak, hogy megelőzzük a halálozást. A tudósok, köztük mi is folytatjuk az új és fejlett diagnosztikai módszerek kifejlesztését, hogy ezzel is hozzájáruljunk a nők túlélési esélyeinek javításához."


Petefészekrák

Az ismeretlen okú petefészekrák a gyakori ráktípusok közé tartozik. Számos faktor közrejátszat, a genetika, az első szülés időpontja (minél előbb, annál jobb), a gyermekek száma (minél több, annál jobb), fogamzást segítő gyógyszerek, kor. A tünetek gyakran szegényesek és egyáltalán nem jellegzetesek, ezért a diagnózis gyakran késik. A felfedezéskor sajnos sok esetben már áttéteket is találnak. A késői felfedezés miatt a kórjóslat általában igen kedvezőtlen. Az időben felfedezett petefészekrák azonban jól kezelhető. Szövődményként előfordulhat bélelzáródás, a petefészek funkciójának elvesztése, hasi folyadékgyülem, áttétképződés.

Eddigi bejegyzések

muci36 ( 51 éves nő ) Bácsalmás , 2 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2008. június 29. 14:28

Történet: Ezt a sorozat-cikket valamikor a Petőfi-Népéből gyüjtötte ki ki egy ismerősöm,azóta nagyon sok embernek javasoltam és továbbadtam.remélem nekik is sikerült.
Kórház, rendelő: Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Kht. (Bács-Kiskun megye, Kiskunhalas)
Alternatív gyógymódok:: Én egy zöldséglé-kúrát csináltam 24 napig.Ami abból állt,hogy kizárólag a gyümölcscentrifugán átpréselt zöldségek levét ittam és kétféle teát kellett elkészítenem,persze többféle gyógynövényből.Ezenkívül csak ásványvizet ittam és napi 10-12 szőlőcukrot ettem.természetesen az orvosi utasításokat és kezelést előtte végig csináltam.azóta hiszek a gyógynövényekben.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Minden évben egyszer megcsinálom a 12 napos kúrát és szerencsére azóta tünetmentes vagyok.

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 17. 0:02

Történet: Az ismeretlen okú petefészekrák a gyakori ráktípusok közé tartozik. Számos faktor közrejátszat, a genetika, az első szülés időpontja (minél előbb, annál jobb), a gyermekek száma (minél több, annál jobb), fogamzást segítő gyógyszerek, kor. A tünetek gyakran szegényesek és egyáltalán nem jellegzetesek, ezért a diagnózis gyakran késik. A felfedezéskor sajnos sok esetben már áttéteket is találnak.
Kezdeti tünetek: Ivarszervek:
alhasi diszkomfort érzés, szabálytalan ciklus, véres hüvelyváladék
Has és emésztő rendszer:
emésztési zavarok, fokozott gázképződés, hányás, hányinger, haskörfogat növekedése, haspuffadás
Általános tünetek:
étvágytalanság, fogyás, hát fájdalom, testsúlytöbblet
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
fokozott hajnövekedés
Húgyrendszer:
gyakori vizelés, sürgős vizelési kényszer
Gyógyszerek: Kemoterápia.
Alternatív gyógymódok:: Sebészi kezelés. Ritkán sugárkezelés.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A késői felfedezés miatt a kórjóslat általában igen kedvezőtlen. Az időben felfedezett petefészekrák azonban jól kezelhető. Szövődményként előfordulhat bélelzáródás, a petefészek funkciójának elvesztése, hasi folyadékgyülem, áttétképződés.