Daganatos betegségek

Rákot okoz a reumás ízületi gyulladás elleni szer?

betegszoba.hu


Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) jelenleg is vizsgálódik az Abbott Laboratories arthritis (reumás ízületi gyulladás) elleni szerének ügyében, az ugyanis egyes bizonyítékok szerint növelheti a különböző rákok kialakulásának esélyét fiatalokban.

Az FDA szóvivőinek bejelentése szerint eddig több mint 30 olyan esetről szereztek tudomást, amikor a szer hosszú távú alkalmazását követően rákos megbetegedéseket (limfóma, leukémia, melanoma) észleltek gyerekekben és fiatal felnőttekben.

A gyógyszer arthritises páciensek esetében blokkolja a gyulladásokért felelős anyagok működését. A szert azt arthritis mellett a Crohn-betegség (krónikus emésztőrendszeri gyulladás) kezelésére is alkalmazzák.

Az adalimumab nevű hatóanyagot tartalmazó szer az Abbott gyógyszergyár egyik vezető terméke. Az FDA szerint további hosszú távú kutatásokra van szükség a gyógyszer mellékhatásainak feltérképezéséhez. A belga UBC gyógyszergyár jelenleg is egy ilyen tanulmány elkészítésén dolgozik, annak eredményeire azonban 2019-ig várni kell.

Az FDA szerint jelenleg az orvosokon feladata a kezelés esetleges kockázatainak felmérése, és a gyógyszer alkalmazása.