Daganatos betegségek

Rákmegelőzés a petefészek eltávolításával


A szakértők úgy vélik, az emlőrák vagy petefészekrák magas kockázatának kitett idősebb nőknek fontolóra kellene venniük petefészkük eltávolítását.

A kutatók szerint a petefészekrák ultrahanggal és vérvizsgálattal történő szűrése megbízhatatlan, ezért azok, akiknek családi kórtörténetében előfordult a betegség, fontolóra kellene venniük a műtétet, hogy ezzel csökkentsék a daganat kialakulásának kockázatát. A beavatkozásra a középkorú, szülésen túlesett nők a legalkalmasabbak, mivel a petefészek eltávolítása megindítja a menopauzát, fiatalokban pedig szívproblémákat és a csontok törékenységét okozhatja.

Gareth Evans, a Manchesteri Egyetem professzora szerint a szűrés jelenleg megbízhatatlan. Az érintett nőknek a szülések után, 40 éves életkorukon túljutva fontolóra kellene venniük a petefészek eltávolítását. A professzor azt is elmondta, hogy ez egy egyszerű beavatkozás, és ha valaki már túl van a menopauzán, nem fog hőhullámokat és egyéb tüneteket okozni. Ha valakinek 85 év a várható élettartama, a petefészekrák megjelenésével akár 25 évet is veszíthet a beteg, és a rák megjelenése után akár egy éven belül meghalhat.

A betegség leggyakoribb formája az emlőrák. Magyarországon évente 7500 új eset fordul elő, a petefészekrák pedig a nőkben előforduló rákos megbetegedések mintegy 5 százalékát teszi ki. Körülbelül minden 4-500. nő rendelkezik a BRCA1 és a BRCA2 génmutációkkal, amelyek az emlő- és a petefészekrák megnövekedett kockázatának teszik ki őket.

Evans professzor szerint amennyiben a családi kórtörténetükben előfordul a betegség, genetikai szűrővizsgálatot kérhetnek orvosuktól, hogy megállapítsák, rájuk is leselkedik-e a betegség kialakulásának kockázata. Azoknak, akiket a magas kockázatú csoportba soroltak, és elmúltak negyven évesek, érdemes fontolóra venniük a petefészek eltávolítását.


Petefészekrák

Az ismeretlen okú petefészekrák a gyakori ráktípusok közé tartozik. Számos faktor közrejátszat, a genetika, az első szülés időpontja (minél előbb, annál jobb), a gyermekek száma (minél több, annál jobb), fogamzást segítő gyógyszerek, kor. A tünetek gyakran szegényesek és egyáltalán nem jellegzetesek, ezért a diagnózis gyakran késik. A felfedezéskor sajnos sok esetben már áttéteket is találnak. A késői felfedezés miatt a kórjóslat általában igen kedvezőtlen. Az időben felfedezett petefészekrák azonban jól kezelhető. Szövődményként előfordulhat bélelzáródás, a petefészek funkciójának elvesztése, hasi folyadékgyülem, áttétképződés.

Eddigi bejegyzések

muci36 ( 51 éves nő ) Bácsalmás , 2 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2008. június 29. 14:28

Történet: Ezt a sorozat-cikket valamikor a Petőfi-Népéből gyüjtötte ki ki egy ismerősöm,azóta nagyon sok embernek javasoltam és továbbadtam.remélem nekik is sikerült.
Kórház, rendelő: Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Kht. (Bács-Kiskun megye, Kiskunhalas)
Alternatív gyógymódok:: Én egy zöldséglé-kúrát csináltam 24 napig.Ami abból állt,hogy kizárólag a gyümölcscentrifugán átpréselt zöldségek levét ittam és kétféle teát kellett elkészítenem,persze többféle gyógynövényből.Ezenkívül csak ásványvizet ittam és napi 10-12 szőlőcukrot ettem.természetesen az orvosi utasításokat és kezelést előtte végig csináltam.azóta hiszek a gyógynövényekben.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Minden évben egyszer megcsinálom a 12 napos kúrát és szerencsére azóta tünetmentes vagyok.

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 17. 0:02

Történet: Az ismeretlen okú petefészekrák a gyakori ráktípusok közé tartozik. Számos faktor közrejátszat, a genetika, az első szülés időpontja (minél előbb, annál jobb), a gyermekek száma (minél több, annál jobb), fogamzást segítő gyógyszerek, kor. A tünetek gyakran szegényesek és egyáltalán nem jellegzetesek, ezért a diagnózis gyakran késik. A felfedezéskor sajnos sok esetben már áttéteket is találnak.
Kezdeti tünetek: Ivarszervek:
alhasi diszkomfort érzés, szabálytalan ciklus, véres hüvelyváladék
Has és emésztő rendszer:
emésztési zavarok, fokozott gázképződés, hányás, hányinger, haskörfogat növekedése, haspuffadás
Általános tünetek:
étvágytalanság, fogyás, hát fájdalom, testsúlytöbblet
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
fokozott hajnövekedés
Húgyrendszer:
gyakori vizelés, sürgős vizelési kényszer
Gyógyszerek: Kemoterápia.
Alternatív gyógymódok:: Sebészi kezelés. Ritkán sugárkezelés.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A késői felfedezés miatt a kórjóslat általában igen kedvezőtlen. Az időben felfedezett petefészekrák azonban jól kezelhető. Szövődményként előfordulhat bélelzáródás, a petefészek funkciójának elvesztése, hasi folyadékgyülem, áttétképződés.