Daganatos betegségek

Melyik daganatellenes szer a jobb?

betegszoba.hu


Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet folyóiratában június 6-án megjelent közlemény szerint az előrehaladott nem kissejtes tüdődaganattal (NSCLC) kezelt betegek túlélése csak csekély mértékben magasabb cisplatin, mint carboplatin kezelést követően (mindkettő platina alapú kemoterápiás gyógyszer).

Több klinikai vizsgálat isazt mutatta, hogy a platina alapú gyógyszerekkel kiegészített hagyományos kemoterápia javította a daganatos betegek életkilátásait. Az előrehaladott NSCLC kezelésének legújabb irányvonalai -a fenti adatokra alapozva - a platina alapú készítményeket a standard terápia részeként ajánlják. Észak - Amerika legtöbb klinikai orvosa a carboplatint részesíti előnyben a cisplatin helyett, mert enyhébbek a mellékhatásai és könnyebb az adagolása. Mindazonáltal tisztázatlan, hogy melyik gyógyszer a hatásosabb az NSCLC-vel kezelt betegeknél.

A Pármai Egyetem munkatársa, Dr. Andrea Ardizzoni kollégáival kilenc korábbi tanulmány adatait tekintették át, összehasonlították a klinikai vizsgálatokba bevont összesen 2,968 beteg túlélését, akik vagy cisplatin vagy carboplatin alapú kemoterápiában részesültek.

A cisplatin kezelésben részesülők kissé hosszabb túlélést mutattak, mint a carboplatin csoport, az átlagos túlélés 9,1 hónap volt szemben a 8,4 hónappal. A különbség nem volt szignifikáns, kivéve a kemoterápiás kombinációban részesülő betegeknél illetve a nem laphámsejtes tumorokban szenvedő pácienseket. Mindkét gyógyszernek voltak mellékhatásai. A carboplatin jobban csökkentette a vérlemezke számot, míg a cisplatin hányingert, hányást és vesekárosodást okozott.

"Vita tárgyát képezi a cisplatin elsődleges használata a klinikai gyakorlatban, hiszen a cisplatin csak kismértékben mutat jobb teljesítményt a carboplatinhoz képest az előrehaladott NSCLC palliatív (tünetek enyhítésére szolgáló) kezelésében, ráadásul a carboplatin nem megkérdőjelezhető gyakorlati előnye a könnyebb adagolhatóság" - írták a szerzők.

A tanulmányt kísérő közleményben Dr. Christopher Azzoli és a kollegái a new york-i Memorial Sloan-Kettering Rákcentrumból megvédték a carboplatint. "Ez a tanulmány a cisplatin nyilvánvaló előnyét mutatja a carboplatinnal szemben, különösen a gyógyító szándékú (kuratív) kezelésnél. Nem tanácsos azonban a cisplatin kezelést forszírozni az áttétes NSCLC esetén, valamint azoknál, akik a gyógyszert kevésbé tolerálják, szignifikáns vesebetegségük, hallásvesztésük, perifériás idegbántalmuk vagy más súlyos kísérőbetegségük van."