Daganatos betegségek

Kevesebb sóval megelőzhető a gyomorrák


A magas sótartalmú élelmiszerek - mint az előrecsomagolt szalonna, a kenyér és a gabonapelyhek - fogyasztásának visszaszorítása jelentősen csökkentheti a gyomorrák kialakulásának kockázatát a Nemzetközi Rákkutatási Alapítvány (WCRF) vizsgálata szerint.

Az Egyesült Királyságban minden hetedik gyomorrákos esetet a napi ajánlott sóbevitel túllépése idéz elő, de a szakértők szerint ez az arány akár magasabb is lehet. A nátriumban gazdag táplálkozás ugyanakkor magas vérnyomáshoz, egyéb szív- és érrendszeri betegségekhez, illetve agyvérzéshez vezethet. Az orvosok naponta 6 gramm só bevitelét javasolják, ám a lakosság átlagosan 8,6 grammnyit fogyaszt.

Évente megközelítőleg hatezer gyomorrákos megbetegedést diagnosztizálnak a szigetországban, ebből körülbelül 800 megelőzhető volna, ha az emberek odafigyelnének a sóbevitelre. "A gyomorrák kezelése nehézkes, mivel a legtöbb esetben akkor fordulnak orvoshoz a betegek, amikor már előrehaladott állapotról van szó. Az egészséges táplálkozás általi megelőzés tehát szó szerint életet menthet. Ezalatt kevesebb sót, valamint több zöldséget és gyümölcsöt kell érteni" - mondta Kate Mendoza, az alapítvány információs központjának vezetője.

Az elővigyázatosság nem ott kezdődik, hogy elhagyjuk a kész fogások sózását az asztalnál, hiszen többnyire az előrecsomagolt élelmiszerek jelentenek igazi nátriumbombát. A WCRF javaslata szerint a közlekedési lámpáknak megfelelő árnyalatú jelzéssel kellene ellátni a termékeket: pirossal a magas, narancssárgával a közepes, míg zölddel az alacsony sótartalmú árut. Az ajánlást azonban egyes gyártók és üzletláncok figyelmen kívül hagyják.

"Ez a felmérés a Brit Rákkutató Központ korábbi eredményeit támasztja alá, miszerint a túlzott sóbevitel valóban gyomorrákhoz vezethet" - mondta Lucy Boyd, az utóbbi szervezet munkatársa. "Főleg a férfiak hajlamosak a helytelen táplálkozásra. Az élelmiszerek feltűnőbb megkülönböztetése sokat segítene az egészség megőrzésére alkalmas összetevők kiválasztásában."


Gyomorrák

Felmérések kimutatták, hogy az esetek java részében valószínûleg a nyálkahártya sérülésével indul el az a folyamatsorozat, amely végül is a gyomorrákra vezet. Ilyen sérülést számos tényezõ elõidézhet. Maga az életkor elõrehaladása is, de ez aligha egymagában felelõs érte, hanem mindig valamilyen egyéb bajkeltõ dolog társul hozzá: például autoimmun betegség, illetõleg a gyomorba visszafelé áramló epe, valamint a gyomorba jutó szeszes ital, só vagy némely vegyi anyag. Japánban a gyomor rosszindulatú daganata a leggyakoribb rák miatti halálok.

Eddigi bejegyzések

libus54 ( 66 éves nő ) , 1 kórtörténet, 4 kórház értékelés | időpont: 2010. november 5. 8:41

Történet: 2008 decemberében elment a hangom, rekedt. A háziorvosom a torkomra antibiotikumot irt és szedete be velem 20 szemt mikor az állapotom rihamosan romlott és vészes vérszegénység miatt kerültem be a sürgősségi osztályra- Debrecen - ott kivizsgáltak és a gyomortükrözésnél derült ki, hogy gyomorrákom van ami televan az egész gyomor. átirányitottak a sebészetre, ahol a legkivállóbb Prof.-hoz kerültem és azonnali mütétet javasolt.
Kezdeti tünetek: Beszéd, hang:
a hang elvesztése (aphonia), beszédértés zavara, rekedtség
Általános tünetek:
általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, étvágytalanság, fáradtság, fogyás, gyengeség (fizikai), idegi labilitás, soványság, vérszegénység
Has és emésztő rendszer:
emésztési zavarok, felfúvódásos fájdalom
Kórház, rendelő: DEOEC Sebészeti Intézet (Hajdú-Bihar megye, Debrecen)
Gyógyszerek: A műtét után azonnal kemoterápia ami nagyon megviselt, és B12 inekció hetente 1 alkalommal életem végéig, Kreon napi 2 tabletta
Alternatív gyógymódok:: sok zöldség és fehérhús fogyasztása, sok gyümölcs, vérszegénység ellen cékla minden mennyiségben.
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: három havonta kontroll vizsgálat tumormarker, ultrahang és röngen vizsgálat.

adenocarcinoma ( 51 éves férfi ) Székesfehérvár , 1 kórtörténet | időpont: 2009. május 31. 20:01

Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
hasi fájdalom
Has és emésztő rendszer:
hasi fájdalom jobb oldalon alul, hasi görcsök, hasi telítettség érzése, haspuffadás, ínygyulladás, szellentés
Magatartás, felismerés, érzelem:
idegesség, idegfeszültség
Kórház, rendelő: Fejér Megyei Szent György Kórház (Fejér megye, Székesfehérvár)
Gyógyszerek: ?
Meggyógyult:    nem

Fazsu ( 67 éves nő ) Hernád , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 26. 11:09

Történet: kemoterápiát kapok
Kezdeti tünetek: Beszéd, hang:
a hang megváltozása
Magatartás, felismerés, érzelem:
aluszékonyság, ellenségeskedés, érdeklődés hiánya, érzelmi labilitás
Általános tünetek:
éjszakai izzadás, fáradtság, fogyás
Kórház, rendelő: Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: fluorouracil
Meggyógyult:    nem

doktor ( 44 éves férfi ) Budapest , 24 kórtörténet | időpont: 2008. május 26. 14:41

Történet: A gyomorrák leggyakoribb fajtája az adenocarcinoma. Kialakulását összefüggésbe hozták az erősen sózott, füstölt ételek fogyasztásával.
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
általános állapotromlás, étvágytalanság, fogyás, hasi fájdalom
Has és emésztő rendszer:
böfögés, hányás, hányinger, hasi telítettség érzése, nyelési nehézség, szájbűz, vérhányás
Gyógyszerek: Sebészi gyomoreltávolítás.
Meggyógyult:    nem