Daganatos betegségek

Kétszeresére növelheti a túlélési időt az agytumor elleni vakcina

betegszoba.hu


Egy hétfőn kiadott klinikai tanulmány adatai szerint egy új kísérleti vakcina segítségével az immunrendszer képes felvenni a harcot a glioblasztóma multiforme (GBM) agydaganattal, ezzel pedig a beteg túlélésének esélye közel kétszeresére nő.

A kísérlet során 23 előrehaladott GBM-ben szenvedő beteg vett részt. A hagyományos kezelésben részesülőkhöz képest a túlélési idő közel kétszer olyan hosszú volt-33 hónap a 14 hónaphoz képest-az új kísérleti vakcinát kapott betegeknél

A vakcina emellett képes a műtét után késleltetni a tumor relapszusát. A vakcinával kezelt betegeknél a tumor 16.6 hónappal a műtét után tért vissza, szemben a hagyományos kezelésben részesültek 6 hónapjával. "A vakcina új remény jelenthet az ebben a rendkívül súlyos rákfajtában szenvedő betegeknek, és azt adhat nekik, amiből ilyenkor sajnos a legkevesebb van-időt" - nyilatkozta Dr. John Sampson idegsebész, a kutatás egyik vezetője.

A vakcina alkalmazása során a kutatók semmiféle mellékhatást nem észleltek. "Az immunrendszert stimuláló szereknél az egyik legnagyobb veszély az autoimmun betegségek kialakulása. A vakcina esetében szerencsére egyelőre nem észleltünk ilyen mellékhatásokat" - nyilatkozta Dr. Sampson.

Az év végéig további klinikai tesztek várhatóak a vakcinával kapcsolatban.