Daganatos betegségek

Képregény a mellrákról


Sokan azt hiszik, a képregények csak pattanásos tinédzserfiúknak, vagy lelkileg ebben a korban megrekedt felnőtteknek szólnak.

Holott az igazság egészen más. Egyrészt a képregény őshazájának számító francia és belga területeken ugyanolyan komoly műfaj, mint a hagyományos irodalom, másrészt, számtalan olyan képregény jelent már meg, amelyek nem csak alkalmi kikapcsolódásnak szánt kitalált történetekkel szórakoztatják olvasóikat, de fontos és hasznos ismeretekkel is ellátják őket. 

Egy angol orvoscsapat nemrég olyan képregényfüzeteken kezdett el dolgozni, amelyek segítenek a családban megmagyarázni a gyerekek számára is akár olyan súlyos betegségeket is, mint a rák. A Medikidz nevet viselő sorozat első példánya a rákkal foglalkozik, amelyben a rákos sejteket a tehenekhez hasonlítja, hogy a gyerekek is könnyen megértsék működésüket. A képregényben lévő magyarázat szerint az elrákosodott sejtek olyan tehenek, akik rosszakká váltak, ezért harcolni kezdenek a többi, jó tehén ellen, és a csatába egyre többen szállnak be. 

Az első képregények egyikét egy nemrég mellrákkal diagnosztizált anyuka kapta meg, aki a BBC-nek elmondta, a magyarázat nem csak a gyermekének, de neki magának is sokat segített abban, hogy feldolgozza a betegség diagnózisát.