Daganatos betegségek

Kávéval az emlőrák ellen?


A naponta elfogyasztott masszív mennyiségű kávé csökkenti egy bizonyos típusú emlőrák kialakulásának kockázatát - állítják a Karolinska Intézet kutatói.

Dr. Per Hal és munkatársai megállapították, hogy napi öt, vagy annál több csésze kávé elfogyasztása csökkenti a kifejezetten agresszív, hormonális kezelésre nem reagáló ösztrogén-receptorra negatív (ER-negatív) emlőrák kialakulásnak kockázatát. Azok a daganatokat, melyek kifejezik az  ösztrogén-receptort, a kávéfogyasztás nem befolyásolta. A kutatók megjegyzik, hogy a védőhatást nem tudták egy speciális kávéfajtához kötni, valamint azt, hogy viszonylag normális, nem extrám nagy mennyiségű kávéról van szó.

A Breast Cancer Research legfrissebb számában megjelent tanulmány 5929, 50 és 74 év közötti hölgyre terjedt ki, akiknek mintegy fele volt emlőrákos. Az alanyok kérdőíveket töltöttek ki, mely viselkedési szokásokra és egészséget befolyásoló tényezőkre tért ki, rákérdezett például a dohányzásra, alkoholfogyasztásra, étkezési szokásokra, fizikai aktivitásra, testtömeg-indexre, végzettségre, kávéfogyasztásra, hormonális kezelésre, illetve a családban daganatos betegségek előfordulására. Megállapították, hogy napi öt csésze kávé elfogyasztás mintegy 33-57 százalékkal csökkenti az ER-negatív emlörák kialakulásának kockázatát azokkal szemben, akik naponta legfeljebb egy csészével isznak. Mindazonáltal a tanulmány ok-okozati összefüggéseket nem tárt fel.

A következő fázisban a kutatók a kávéban található vegyületek daganatkeletkezésre való direkt hatását tervezik tesztelni.