Daganatos betegségek

Jelentősen meghosszabbítható az emlődaganatos betegek várható túlélése


A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. daganatellenes kutatásainak legújabb eredményeit közölte a Journal of Cancer Research & Therapy című rangos nemzetközi folyóirat októberi száma. A cég tudományos publikációja a deutériummegvonás alkalmazásával elérhető eredményeket mutatja be az emlődaganat kezelésében és a betegség kiújulásának megelőzésében, miszerint jelentősen meghosszabbítható az emlődaganatos betegek várható túlélési ideje, illetve felére csökkenhet a betegség kiújulásának kockázata. Ma Magyarországon élete során minden tizedik nő érintett lehet a betegségben. A hazai és nemzetközi szakma egyre szélesebb körben ismeri el és igazolja vissza a deutérium jelentős szerepét az élettani folyamatok szabályozásában, a deutériummegvonás elvén működő kezelések áttörést hozhatnak a közeljövő daganatterápiájában.

Bár a daganatellenes terápiák folyamatosan fejlődnek, fontos, hogy a tudomány új kezelési stratégiákat keressen, javítsa a várható túlélést, az életminőséget, és csökkentse a visszaesés kockázatát a már tumormentessé vált betegeknél. A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft.-nek a Journal of Cancer Research & Therapy című nemzetközi folyóiratban megjelent tanulmánya ezen a téren nyit meg új, tudományosan megalapozott lehetőséget.

A HYD Kft. kutatásainak eredményei szerint többfajta daganatos megbetegedés túlélési időtartamát is jelentősen megnövelheti a csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz (DDW) alkalmazása, ezek közül kiemelkedik az emlődaganat, amely különösen érzékenynek bizonyult a deutérium-megvonásra. Ezt az eredményt a törzskönyvezett Vetera-DDW-25 daganatellenes állatgyógyászati készítmény alkalmazásának 14 éves tapasztalata is igazolta, mely kiemelkedően hatékony volt a kutyák közt gyakori emlődaganat esetében. Műtétet megelőzően alkalmazva javította a daganatok műthetőségét, inoperábilis daganatok esetében csökkentette a tumorok méretét, műtét utáni alkalmazás során csökkentette a kiújulás gyakoriságát. A most megjelent publikáció a humán eredmények vonatkozásában erősítette meg az eljárás kiemelkedő hatékonyságát. Hazánkban az emlődaganat a nők körében a második leggyakrabban előforduló daganatos betegség, életkort tekintve leggyakrabban az 50-65 év közöttiek érintettek leginkább.

Tudományos eredmények:

A HYD Kft. a kutatás során 232 beteg sorsának alakulását követte nyomon 1993 és 2011 között. A vizsgálatban értékelt betegek közül a DDW-fogyasztás megkezdésekor 158-nál korai stádiumú emlődaganatot diagnosztizáltak, míg 74-en előrehaladott stádiumú, távoli áttételes betegségben szenvedtek. A korai stádiumú betegeknél a medián túlélés – az az időtartam, amikor a betegek fele még életben van – 18,1 évnek adódott, míg az előrehaladott stádiumú, távoli áttételes emlőtumoros betegek esetében 4,3 évnek, szemben a várható 1–2,6 évvel, így ebben a csoportban 2-3-szor hosszabb volt a várható túlélés. Abban a 48 fős alcsoportban, amelyben a betegek a konvencionális kezelések után, daganatmentes állapotban kezdték fogyasztani a DDW-t, kiemelkedően jó eredményt értek el a kutatás során: a medián túlélés számítása nem volt lehetséges, mivel a követési időn belül ebben a betegcsoportban mindössze egyetlen halálozás történt.

Azoknál a betegeknél, akik legalább évente egyszer megismételték a DDW-kúrát, a medián túlélés 24,4 évnek adódott, alátámasztva, hogy az ismételt deutériumszint-csökkentés a kiújulás, áttétképződés megelőzésében is jelentős szerepet játszhat.

Hasonlóan jó eredmények születtek más tumortípusok esetében is, így például a tüdő- és prosztatadaganatok kezelésében is jelentős hatása volt a csökkentett deutériumtartalmú víz fogyasztásának.  A HYD Kft. további humán klinikai vizsgálat elindítását tervezi magyar és külföldi kórházak, klinikák bevonásával.

„Véleményem szerint, ha a 35 év feletti egészséges emberek évente egy alkalommal, 2-3 hónapon keresztül élnének a deutériummegvonás lehetőségével,  azzal jelentősen lehetne mérsékelni a daganatos megbetegedések kockázatát, előfordulási gyakoriságát"– mondta dr. Somlyai Gábor, a HYD Kft. ügyvezető igazgatója, az 1990-ben megkezdett kutatások elindítója és vezetője.

A HYD Kft., illetve dr. Somlyai Gábor egyedülálló kutatásai, melyek a világon elsőként vizsgálták a természetben jelen lévő deutérium biológiai, élettani jelentőségét, bizonyítékként szolgálnak arra, amit a hazai és nemzetközi szakma egyre szélesebb körben elismer és visszaigazol: a deutérium jelentős szerepet tölt be a sejtosztódás, a sejtanyagcsere szabályozásában, a deutériummegvonás elvére épülő kezelés áttörést hozhat a daganatterápiában, az eljárás integrálásával többszörözhető a napjainkban alkalmazott konvencionális kezelések hatékonysága.


Emlőrák

Az emlőrák vagy mellrák az emlő sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés. Leggyakrabban az emlő mirigyszövetéből, illetve a tejutak falát bélelő hámszövetből kiinduló rosszindulatú daganat. A tüdőrák után a második leggyakoribb rákos megbetegedés a világon, és az ötödik leggyakoribb rákhoz köthető halálok. Csak a nőket vizsgálva azonban az emlőrák magasan a leggyakoribb rákfajta, előfordulásában és a halálos esetek arányában egyaránt. Az USA-ban a nők között az emlőrák a leggyakoribb daganatos megbetegedés, és a második leggyakoribb rákhoz köthető halálozási ok (a tüdőrák után). (Wikipédia)

Eddigi bejegyzések

bahhama ( 63 éves nő ) Budapest , 1 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2011. július 3. 20:32

Történet: 2010 Jan-ban műtöttek ductalis emlőcarcinomával, ER és Prog. hormonpozitiv, Her2 neg. Emlőmegtartó műtét volt, Sentinel ny.csomó pozitiv, többi eltávolitott neg. (1/6) Kemo- és sugárth. után hormonkezelést kapok, Zitazonium és Lucrin Depot. Távoli áttét nem volt.
Kezdeti tünetek: Lágyrészek:
az emlő, vagy emlőbimbó méretének, alakjának, tapintatának változása (vörösség, gödröcskék, ráncolódás)
Általános tünetek:
fáradtság, vérszegénység
Kórház, rendelő: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza (Bács-Kiskun megye, Kecskemét)
Gyógyszerek: Zitazonium, Lucrin depot
Alternatív gyógymódok:: Gerson diéta - bio répa és almalé + kávé beöntés
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Amit magamnak meg tudok szervezni, diétával, mozgással, jógával

ovics ( 68 éves nő ) Budapest , 3 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2010. január 11. 9:51

Történet: 13 éve fedezték fel az egyik mellemben a bimbó mögött a tejkivezető csatornán a csomót.Megműtöttek,kivették a hónalji nyirokcsomókat is.Kaptam kemoterápiát,sugarat és 5 évig Zitazóniumot.11 éve mell rekonstrukciót csináltattam.
Ma már csak évente járok kontrollra,meggyógyultam.Sosem gondoltam arra,hogy más kimenetele is lehetne ,mint a gyógyulás.Pozitivan gondolkodok,megváltozott az életfelfogásom.Ez jel volt számomra,hogy valamit nem jól csináltam.Most szervezem egy olyan klub létrejöttét,ahol rákbetegek rendszeresen találkozhatnának egymással,előadásokat hallgatnánk,hastáncolnánk,különféle hobbinak hódolhatnánk,kirándulnánk.
Meggyógyult:    igen

ovics ( 68 éves nő ) Budapest , 3 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2010. január 11. 9:44

Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aggodalmasság, csökkent tanulási képesség, írásképtelenség, -nehézség, új memóriatartalmak kialakításának képtelensége
Lágyrészek:
az emlőbimbó váladékozása (véres, átlátszó, sárgás, zöld, gennyes)
Általános tünetek:
fogyás
Kórház, rendelő: Állami Egészségügyi Központ (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Zitazónium
Meggyógyult:    igen

kamilla0404 ( 52 éves nő ) Galgahévíz , 1 kórtörténet, 2 kórház értékelés | időpont: 2009. szeptember 11. 20:33

Történet: 5 éve műtöttek, nyirok csomó áttétem nem volt,jól voltam a kezelések alatt is...se hányinger se semmi:)
s köszönöm jól vagyok
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
alvászavar
Lágyrészek:
az emlő, vagy emlőbimbó méretének, alakjának, tapintatának változása (vörösség, gödröcskék, ráncolódás)
Húgyrendszer:
éjszakai vizelési kényszer
Keringés és légzés:
horkolás, magas vérnyomás
Szájüreg:
ínygyulladás
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
fáradtság, gyakori fertőzések, gyengeség (fizikai), testsúlytöbblet
Húgyrendszer:
gyakori vizelés, viezeletcsepegés
Keringés és légzés:
magas vérnyomás
Kórház, rendelő: Pestmegyei Flór Ferenc Kórház (Pest megye, Kistarcsa)
Gyógyszerek: vérnyomás csökkentők, kemó, sugárkezelés
Alternatív gyógymódok:: culevitet szedtem ,abban hittem:)
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: nem kellett

cséva67 ( 53 éves nő ) Pusztaszabolcs , 1 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2009. augusztus 20. 22:49

Történet: 2008 júniusában műtöttek,teljes emlő eltávolítás történt.8 kemoterápián és 28 sugárkezelésen vagyok túl.Nemrégen túlestem
egy petefészek műtéten,de ez már megelőzés céljából történt.Minden sorstársamnak kitartást,gyógyulást kívánok,pozitív hozzáállást és hogy a humorérzéküket ne veszítsék el soha!!Ezúton szeretném megköszönni az Onkológiai Intézet dolgozóinak lelkiismeretes munkáját.Elsősorban az engem kezelő orvosoknak.KÖSZÖNÖM!!!!
Kezdeti tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
aggodalmasság, aluszékonyság, érzelmi labilitás, hangulatingadozás, hangulatváltozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, közönyösség, lehangoltság, letargia, lobbanékonyság, memóriazavar, negatív érzések, nemi vágy csökkenése, szédülékenység, szorongás, unalom, üresség érzése, vitakeresés
Általános tünetek:
álmatlanság, fáradtság, idegi labilitás, immunrendszer gyengülése, izomfájdalom, kezek és lábak zsibbadása, váll vájdalom
Szem:
látáscsökkenés
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, emlő fájdalom, fáradtság, immunrendszer gyengülése, ingerültség, kezek és lábak zsibbadása, levertség, szorongás, végtag fájdalom
Kórház, rendelő: Országos Onkológiai Intézet (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Nebilet, L-thyroxin, Tamoxifen
Alternatív gyógymódok:: Kemoterápia alatt Béres cseppet szedtem,jól karban tartotta a vérképemet.Nem hiszek a "csodaszerekben". Sok zöldség-gyümölcs,és sok folyadék.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: jobb karom miatt gyógytornászhoz járok,mivel nyiroködémám van.