Daganatos betegségek

Génterápiával pusztították el a leukémiás betegek tumorsejtjeit


Első ízben alkalmazták sikeresen a génterápiát tumorsejtek megsemmisítésére krónikus limfoid leukémiában szenvedő betegeknél - az eredményeket a Pennsylvaniai Egyetem kutatói a New England Journal of Medicine, valamint a Science Translational Medicine című folyóiratokban ismertették.

A krónikus limfoid leukémia (CLL) a leggyakrabban előforduló felnőttkori leukémia típus, amely a B-limfociták betegsége. DNS-károsodás következtében kontrollálatlan osztódásnak indulnak a B-sejtek, a tumorsejtek felhalmozódnak a csontvelőben, a nyirokcsomókban, valamint a vérben, kiszorítva ezzel a normális vérsejteket. A betegek zöme 50 év feletti, többségük férfi, de néha fiatalabb korban is jelentkezhet.

A tudósok évek óta próbálnak olyan eljárást kidolgozni, hogy az immunrendszert stimulálásával küzdjék le a daganatos betegségeket. Korábban csak korlátozott eredményeket értek el az immunreakcióban kulcsszerepet játszó egyik sejtféleség, az úgynevezett T-sejtek genetikai módosításában. A módosított sejtek rosszul reprodukálódtak és hamarosan eltűntek a véráramból.

A Pennsylvaniai Egyetem tudósai, akik új hordozót, egy vírust választottak a géneknek a sejtekbe való bejuttatásához, a betegek saját vérsejtjeiből állították elő a "gyilkosokat". A vizsgálatokban három, a CLL igen előrehaladott stádiumában lévő férfibeteg vett részt, akiknél már hatástalanná vált a korábbi terápia. Egyetlen reményük a csontvelő-átültetés, vagy az őssejt-beültetés maradt, ám ezek a módszerek nem mindig hatékonyak, s az eljárásoknak komolyak a kockázatai is.

A három pácienstől vért vettek, majd kivonták a T-sejteket, amelyeket génmódosítással "megtanították" arra, hogy felismerjenek a tumorsejtek felületén lévő CD19 jelátvivő molekulát.

Sejtek millióit juttatták vissza a betegek szervezetébe három infúzió során. Valóságos "sorozatgyilkos-hadsereget" vetettek be, amelyek megtámadták a tumorsejteket, s amikor végeztek velük, új daganatos sejtek ellen indultak támadásba. Korábban ismert volt, hogy a T-sejtek ily módon végeznek a vírusokkal, ám most első ízben sikerült megfigyelni daganatos betegeknél.

A génmódosított T-sejteket még hónapokig ki lehetett mutatni a betegek szervezetében, s némelyek közülük úgynevezett memóriasejtekké alakultak át. E sejtek, emlékezve a korábbi fertőzésre, az antigén újbóli megjelenésére gyorsan aktiválódnak és elpusztítják azt.

A három beteg közül kettő immár egy éve tünetmentes, a harmadik szervezete részlegesen reagált a terápiára. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói ki szeretnék próbálni az eljárást a leukémiához kapcsolódó daganatféleségek kezelésére, valamint a hasnyálmirigy- és petefészekrák gyógyítására. Más intézmények a prosztata- és az agydaganatoknál vetnék be az eljárást.

A módszer biztonságosnak tűnik, bár, mint a kutatók rámutatnak, további vizsgálatok szükségesek. Mivel az eljárás érint némely egészséges immunsejt felületén lévő CD19 molekulákat is, a betegeknek havonta kell immunstimuláló gyógyszereket adagolni.


Leukémiák

A fehérvérűség (orvosi használatban leukémia vagy leukaemia) a vérképző rendszer rosszindulatú megbetegedése, amikor a csontvelőben a vérsejtképzés (leggyakrabban a fehérvérsejteké) folyamata kórossá válik, és korlátlan sejtburjánzás kezdődik el. A leukémiák a hematológiai neoplazmák közé tartoznak. A csontvelőből a kóros fehérvérsejtek a véráramba jutnak. Az érett alakok számának csökkenése miatt nagyobb a fogékonyság a fertőzésekre; a vérlemezkék megfogyatkozása pedig vérzékenységhez vezet és általános tünet a vérszegénység. (wikipédia)

Eddigi bejegyzések

mavisla@msn.com ( 64 éves nő ) Külföld , 1 kórtörténet | időpont: 2009. szeptember 16. 21:27

Történet: Levelezni szeretnek hasonlo betegseggel diagnosztizalt szemellyel. Levelezni szeretnek onkologus hematologus orvossal, aki e betegseg specialistaja.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr kiszáradása, a köröm fényének elvesztése, bőr alatti bevérzések, elhúzódó sebgyógyulás, köröm berepedése, köröm törékenysége, nem gyógyuló seb, töredezett haj, vékony, ceruzavonalak a bőrön
Általános tünetek:
a hát, karok, lábak, has fájdalma, merevsége, álmatlanság, csökkent terhelhetőség, állóképesség, derékfájás, éjszakai izzadás, fáradtság, gerinc fájdalom, gyakori fertőzések, gyengeség (fizikai), hajhullás, hát fájdalom, hidegrázás, hőhullámok bőrpírrel, immunrendszer gyengülése, izzadás, nyakfájás, vérszegénység, vérzékenység
Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás, hirtelen kialakuló nehézlégzés, légszomj, erős mellkasi fájdalom, légszomj
Magatartás, felismerés, érzelem:
alvászavar
Ideg-, csont- és izomrendszer:
csontfájdalom
Húgyrendszer:
éjszakai vizelési kényszer, gyakori vizelés, gyenge vizeletsugár, nehezen induló vizelet, zavaros vizelet
Ivarszervek:
menstruáció elmaradása
Későbbi tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr kiszáradása
Általános tünetek:
a hát, karok, lábak, has fájdalma, merevsége, csökkent terhelhetőség, állóképesség, derékfájás, éjszakai izzadás, fáradtság, gerinc fájdalom, gyakori fertőzések, gyengeség (fizikai), hőhullámok bőrpírrel, immunrendszer gyengülése, izzadás
Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás, hirtelen kialakuló nehézlégzés, légszomj, erős mellkasi fájdalom, légszomj, szaglászavar
Magatartás, felismerés, érzelem:
alvászavar
Has és emésztő rendszer:
bélműködés változás, emésztési zavarok, felfúvódásos fájdalom
Húgyrendszer:
éjszakai vizelési kényszer
Vér, vérképző rendszer:
fokozott vérrögképződési hajlam, vérzékenység (pl.: orrvérzés, ínyvérzés), véraláfutásokra fokozott hajlam
Gyógyszerek: REVLIMID , DEXAMETHASONE , ANTIBIOTIKUM, ZOMETA, ASPIRIN, KALCIUM
Alternatív gyógymódok:: AVEMAR, BERES CSEPP
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: 5 eve diagnosztizaltak Myeloma Multiplex, azaz Csontvelorakkal. Folyamatos kemoterapia kezeles alatt vagyok a New York Presbyterian Hospitalban, az orvosom neve Dr. Michael Schuster. 4 eve csontveloatultetesben reszesultem. Az allapotom sokat javult az elso betegsegben toltott evhez viszonyitva. Meggyogyitani az orvostudomany mai allasa szerint nem tudnak, de meghatarozatlan ideig eletben tudnak tartani a kezelesekkel, s a Jo Isten csodakra is kepes, mondta az Orvosom. Koszonom a gondoskodo szeretetet, mely eletem tragikus krizishelyzeteben e helyre vezerelt.

Becskő Judit ( 69 éves nő ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 29. 18:38

Történet: 4 éve kezelnek,eddig teljes remissió nélkül,állapotom egyre rosszabb.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr kiszáradása, a köröm fényének elvesztése
Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás
Ideg-, csont- és izomrendszer:
bizonytalan állás, csontfájdalom, egyensúlyproblémák, lábfájdalom, szédülés, zsibbadás
Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, éjszakai izzadás, fáradtság, fogyás, gerinc fájdalom, gyengeség (fizikai), kezek és lábak zsibbadása, lábdagadás, lábfájdalom (néha csak terhelésre)
Szem:
erős csillogás látásproblémát okoz, különösen éjszakai vezetésnél, könnyezés
Húgyrendszer:
gyakori vizelés
Magatartás, felismerés, érzelem:
szédülékenység
Vér, vérképző rendszer:
vérzékenység (pl.: orrvérzés, ínyvérzés), véraláfutásokra fokozott hajlam
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
a hát, karok, lábak, has fájdalma, merevsége, csökkent terhelhetőség, állóképesség, étvágytalanság, fáradtság, fejfájás, fogyás, gerinc fájdalom, gyakori fertőzések, gyengeség (fizikai), hát fájdalom, hidegrázás, immunrendszer gyengülése, izomfájdalom, kezek és lábak zsibbadása, lábfájdalom (néha csak terhelésre), rossz közérzet, végtag fájdalom
Keringés és légzés:
alacsony vérnyomás
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
bőr alatti bevérzések, töredezett haj, világos bőr, szőke haj, kék szemek, vizenyő (arc, szem körül, has, végtagok, főleg lábfej, boka)
Ideg-, csont- és izomrendszer:
csontfájdalom, izomgyengeség, lábfájdalom
Has és emésztő rendszer:
hányinger, has nyomásérzékenysége, hasi fájdalom jobb oldalon alul, lépmegnagyobbodás
Magatartás, felismerés, érzelem:
idegesség, idegfeszültség, szédülékenység
Vér, vérképző rendszer:
vérzékenység (pl.: orrvérzés, ínyvérzés), véraláfutásokra fokozott hajlam
Kórház, rendelő: Szent István és Szent László Kórház (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Roferon.Glivec
Alternatív gyógymódok:: Dr.Lenkei immunerősitő
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: CML-el jelenleg is kezelnek

vargabee ( 35 éves férfi ) Vassurány , 2 kórtörténet | időpont: 2008. július 26. 17:29

Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr egyéb elváltozásai
Vér, vérképző rendszer:
alacsony vérlemezkeszám
Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, fogyás, gyengeség (fizikai), vérszegénység, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Későbbi tünetek: Vér, vérképző rendszer:
alacsony vérlemezkeszám, megnyúlt vérzési, alvadási idő
Általános tünetek:
általános állapotromlás, fáradtság, fogyás, gyakori fertőzések, lábdagadás, levertség, rossz közérzet
Kórház, rendelő: Vas Megyei Markusovszky Lajos Általános, Rehabilitációs és Gyógyfürdő Kórház, Egyetemi Oktatókórház (Vas megye, Szombathely)
Gyógyszerek: fludara, cytostatikumok, CYOP kúra, fungison, antibiotikumok, vérképző szerek
Alternatív gyógymódok:: flavin, aloe vera
Meggyógyult:    nem

snes ( 75 éves nő ) Szolnok , 1 kórtörténet | időpont: 2008. július 8. 22:16

Történet: Hasonló betegekkel leveleznék életmód kérdésekben
Kezdeti tünetek: Általános tünetek:
nyirokcsomó-megnagyobbodás
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
izzadás
Kórház, rendelő: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet (Jász-Nagykun-Szolnok megye, Szolnok)
Gyógyszerek: Leukeran
Alternatív gyógymódok:: Kemoterápia
Meggyógyult:    nem