Daganatos betegségek

Daganatok veszélyeztetik a vadállatokat


A daganatos betegségek igen komoly veszélyt jelentenek egyes vadállat fajokra. A szakértők szerint tulajdonképpen az állatok körében is szükség volna rákszűrésre.

"A daganatos betegségek vezető halálokok az emberek körében, világszerte a halálozások legalább 10 százalékáért felelősek. A betegség ugyanilyen arányban pusztít az állatok közt is" - mondja Denise McAloose, a Wildlife Conservation Society's Global Health Program (Vadvilág Megóvásáért Társaság Globális Egészségügyi Program) vezető patológusa. A szakember szerint több pénzre volna szükség, hogy fel tudják mérni az állatokat tizedelő daganatok előfordulását.

"Az állatok közt előforduló daganatos betegségek feltérképezése - különösen azokon a területeken, ahol a betegség feltehetően emberi tevékenység eredménye - hozzájárulna a vadvilág hatékonyabb védelméhez, és egybe is vág a "One World - One Health" (Egy világ - egy egészség) koncepcióval, amelynek lényege az állatokat és embereket is érintő egészségügyi veszélye csökkentése" - mondja William Karesh, a program alelnöke. 

A Nature Reviews Cancer c. szaklap júliusi számában megjelent tanulmány szerint a daganatok már a kihalás szélére sodortak néhány fajt, például a tasmán ördögöt. A legnagyobb testű erszényes ragadozót is fenyegeti a kihalás, egy különlegese, fertőző módon terjedő tumor, a "tasmán ördög arcdaganat" miatt. A faj megmentése érdekében a daganatmentes egyedeket a többi egyedtől elkülönítik, akár állatkertben is.

A daganatok kialakulásának legfőbb oka a környezetszennyezés, mint például a Szt. Lőrinc folyóban élő beluga delfineknél. Az állatok körében igen gyakori a bélrendszeri daganat, ez a második a haláloki listájukon. A betegség oka az élőhelyükként szolgáló vízben magas koncentrációban megtalálható ún. policiklikus aromás szénhidrogének (PAH), amely emberekben is rákkeltő hatású.

Más esetekben (például a kaliforniai oroszlánfóka esetében) a genitális daganatok a szaporodást veszélyeztetik, de előfordul az is, hogy a táplálkozásuk nehezített vagy éppen látásukat vesztik a betegség miatt.