Daganatos betegségek

Csuklópánttal a sugárterápia okozta hányinger ellen

betegszoba.hu


Akupresszúrás csuklópántokkal a sugárterápia okozta hányinger közel 25 százalékos csökkenését sikerült elérni rákbetegeknél, olvasható egy friss tanulmányban. A Journal of Pain and Symptom Management folyóiratban megjelent kutatás eredménye eloszlatja azt a tévhitet, hogy az alternatív gyógymódok csak placebóként viselkednek és nem csillapítják a fájdalmat.

"Tudtuk, hogy a placebóhatás létezik, csak mérni nem tudtuk" - mondta el Joseph A. Roscoe, a Rochester Egyetem Egészségügyi Központja James P. Wilmot Onkológiai Központjának kutató docense. A vizsgálatban 88 olyan beteg vett részt, akiknél a sugárkezelés miatt hányinger lépett fel. Egyeseknél a hagyományos kínai akupunktúra szerinti "hányingerpontra" nyomást gyakorló  csuklópántot helyeztek fel, míg mások nem részesültek ilyen kezelésben.

A csuklópántot viselő csoport felének részletesen elmagyarázták, hogyan csökkenti a pánt a hányingert, míg a másik felének semleges információkat tartalmazó füzetet adtak. A kapott információktól függetlenül a hányinger 24 százalékkal csökkent az akupresszúrás csoportban, szemben a másik csoport 5 százalékával. "Agyunk nem tud elmulasztani egy vízhólyagot vagy megállítani a hajhullást, ám képes elemezni a kétértelmű hasi érzeteket és elvárásaink alapján eldönteni, mekkora hányingert képviselnek" - magyarázta Roscoe.