Daganatos betegségek

Betegségéről nevezte el a lovát egy prosztatarákkal kezelt férfi


Egy brit lóverseny-rajongó, akinél nemrég daganatos betegséget diagnosztizáltak, vásárolt egy lovat, amit Prostate Awareness (Prosztatarák Megelőzés) névre keresztelt, hogy ezzel is felhívja a férfiak figyelmét az önvizsgálat és a korai felismerés fontosságára.

A 66 éves middlesbrough-i Colin Peach tervei szerint a yorkshire-i pályákon versenyezteti majd a lovat, hogy így hívja fel a figyelmet a betegségre. A Foulrice Park Racingben felkészített kétéves csikó július 27-én Yorkban versenyezhet először. "Ha akár egy életet is megmenthetek ezzel, már megérte" - nyilatkozta Peach. "Rengeteget dolgozom együtt jótékonysági szervezetekkel, és mivel már régóta nagy álmom volt, hogy egyszer legyen egy versenylovam, ez tűnt a legjobb megoldásnak arra, hogy valamilyen üzenetet közvetítsek és közben az álmomat is valóra váltsam." 

"Létezik egy vizsgálat, aminek segítségével a férfiak megtudhatják, mekkora esélyük van a prosztatarák kialakulására, de ez a tesztet csakis a páciens kérésére rendelheti el az orvos. Erre szeretném felhívni az emberek figyelmét" folytatta a férfi. "Az apám is prosztatarákban szenvedett, de sosem beszélt róla. Én viszont azt szeretném, ha mindenki hallana erről." 

A Foulrice Park Racing tulajdonosa, Colin Stirling szerint a Brit Lóverseny Szövetség elfogadta a ló nevét, amit tulajdonosa Írországban, 14 000 euróért vásárolt. A csikóval jelenleg Patrick Holmes, a versenyistálló társtulajdonosa foglalkozik. "Reméljük Prostate Awareness már a hónap végén a rajtvonalhoz állhat Yorkban" - nyilatkozta Stirling. "Figyelembe véve, hogy nemrég a yorki érseket is prosztatarákkal diagnosztizálták, és hogy ez a verseny milyen nagy tömegeket szokott vonzani általában, azt hiszem, ez egy rendkívül jó alkalom, hogy ilyen fontos üzenetet közvetítsünk az embereknek." 


Prosztata-megnagyobbodás

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás az idősebb férfiak egyik leggyakoribb betegsége, általában 45 év felett jelentkezik. Előfordulási gyakorisága az életkorral együtt nő, a 80 év körüli férfiaknál gyakorisága a 80%-ot is elérheti. A betegek fele élete során kezelésre szorul. A jóindulatú prosztata megnagyobbodás jellemző tüneteként egyre gyakoribbá és súlyosabbá válnak a különböző vizelési panaszok, amelyek zavarhatják az életvitelt és ronthatják az életminőséget. Ennek ellenére a panasszal rendelkezőknek csak a 10-20%-a fordul orvoshoz, pedig a betegség jól kezelhető, ezáltal az életminőség jelentősen javítható. (richter.hu)

Eddigi bejegyzések

tormast ( 58 éves férfi ) Budapest , 6 kórtörténet | időpont: 2008. szeptember 25. 16:56

Kezdeti tünetek: Ivarszervek:
alhasi diszkomfort érzés, merevedési zavar
Későbbi tünetek: Húgyrendszer:
inkontinencia (a vizelettartás nehézsége, elégtelensége), vérvizelés, vizeléshez társuló fájdalom
Gyógyszerek: antibiotikum,finasteride
Meggyógyult:    igen

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. augusztus 4. 0:11

Történet: A prosztata jóindulatú megnagyobbodása szinte korral járó betegségnek tekinthető, nagyon gyakori.
Kezdeti tünetek: Húgyrendszer:
éjszakai vizelési kényszer, gyakori vizelés, gyenge vizeletsugár, inkontinencia (a vizelettartás nehézsége, elégtelensége), nehezen induló vizelet, vérvizelés, viezeletcsepegés, vizeléshez társuló fájdalom, vizeletrekedés
Gyógyszerek: Finasteride, dutasteride, alfa-1-blokkolók, antibiotikumok (ha idült prosztatagyulladásról van szó)
Alternatív gyógymódok:: A tünetek súlyosságától függően: életmódváltoztatás, gyógyszeres kezelés, sebészi ellátás, mely a húgycsövön keresztül is megoldható, gyorsan gyógyuló beavatkozás..
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Szövődmények: teljes vizeletrekedés, húgyúti fertőzések, húgyúti kövesség, vesekárosodás, vérvizelés.