Daganatos betegségek

Béldaganat? A leheletből kiderül


A British Journal of Surgery szaklapban megjelent tanulmány arról számolt be, hogy olyan leheletvizsgálatot sikerült kifejleszteni, amely a daganat aktivitásával összefüggő kilélegzett vegyületek szűrése révén 76 százalékos pontossággal azonosítja a béldaganatokat.

A kutatók egyébként számos más betegség, köztük számos daganattípus, a tuberkulózis és a cukorbetegség szűrésére is próbálnak kifejleszteni lehelettesztet, de valószínűleg még sokat kell várni arra, hogy az ilyen szűrővizsgálatok az általános népesség számára elérhetővé váljanak.

A jelenleg alkalmazott szűrővizsgálat a vért mutatja ki a székletben, de csak a pozitív eredményt produkálók töredéke szenved ténylegesen vastag- és végbélrákban. Ez azt jelenti, hogy sokakat további szükségtelen és invazív vizsgálatoknak tesznek ki.

A leheletvizsgálat azon az elven alapul, hogy a daganatok működése során speciális illékony szerves anyagok termelődnek, és e vegyületkombinációk az egészséges embereknek kis valószínűséggel találhatók meg. Ezeket kis mennyiségben meg lehet találni a betegek leheletében, és a korábbi kutatások már kimutatták, hogy a kutyákat be lehet idomítani arra, hogy kiszagolják ezeket. A legújabb kutatás viszont már elektromos eszközzel elemzi a leheletben fellehető gázokat.

Az olaszországi Bariban működő kórház kutatócsoportja 37 diagnosztizált béldaganatos beteg leheletét hasonlította össze 41 egészséges kontroll személyével. Az első vizsgálat 85 százalékos pontossággal határozta meg a daganatos betegeket, de az utánkövetéses teszttel kombinálva a teljes pontosság végül 76 százalékos lett. A szakértők ígéretesnek tartják az eredményt, és úgy vélik, kísérletük újfent alátámasztotta a leheletteszt szűrővizsgálatként való alkalmazásának lehetőségét.

A kutatás vezetője, Dr. Donato Altomare azonban hozzátette, szélesebb körű és több résztvevővel végzett vizsgálatra lesz szükség a leheletteszt finomhangolásához, illetve hatékonyságának alátámasztásához.


Vastagbélrák

A végbél- és vastagbélrák előfordulási gyakorisága az utóbbi 30 évben 3-4,5 x-re emelkedett. Ezen tendencia eredménye az lett, hogy a betegség a rosszindulatú daganatos megbetegedések között, mindkét nemben, a 2. leggyakoribb betegséggé vált(!). Ez ma, Magyarországon évente kb.7500-7800 új megbetegedést jelent, és ebből több mint a páciensek fele, kb.5000 fő ebben a betegségben hal meg a kései felfedezés, orvoshoz fordulás miatt.

Eddigi bejegyzések

latya ( 71 éves férfi ) Gyöngyöspata , 1 kórtörténet | időpont: 2008. augusztus 15. 7:04

Történet: 9 hónappal a műtétem után gyanús csomók jelentek meg a gyomorszájam felett.A zár.jel.-ben az áll:a zsírszövetbe terjed a daganat.Ez már egy újfajta rák lenne?Mit csináljak?
Kezdeti tünetek: Has és emésztő rendszer:
a széklet egyéb rendellenességei, az alhas egyéb részeire lokalizált fájdalom, bélműködés változás, böfögés, bűzös széklet, fájdalmas székelés, gyomorégés, gyomortáji, hátba sugárzó fájdalom, hasi fájdalom bal oldalon alul, hasi görcsök, hasmenés, kóros bélhangok, nyákos széklet, szellentés, véres széklet
Későbbi tünetek: Has és emésztő rendszer:
a széklet egyéb rendellenességei, bélműködés változás, bűzös széklet, gyomorégés, gyomortáji, hátba sugárzó fájdalom, hasmenés, kóros bélhangok, nyákos széklet, szájbűz, véres széklet
Kórház, rendelő: Országos Onkológiai Intézet (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: ulceran
Alternatív gyógymódok:: kemoterápia
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: 6hónapos kemoterápia után,a műtétet követő 1 évre kontroll.

kaszai ( 70 éves férfi ) Ercsi , 4 kórtörténet | időpont: 2008. július 23. 3:52

Történet: Lelkiismeretes és körültekintő kórházi kezelésnek köszönhetően a mütétet követően állapotom gyorsan javult, az orvosok és a nővérek mindent megtettek gyógyulásom érdekében, kapcsolatom azóta is folyamatos velük, hálás vagyok mindannyiójuknak, csak nagybetüvel beszélhetek róluk, köszönöm hogy megmentettek. Nem szabad feladni a gyógyulás reményét semillyen körülményben, a betegnek is akarni kell a gyógyulást, és az már fél siker, orvosaink pedig mindent megtesznek értünk, és ez reményt ad mindenkinek a sikerre. Köszönöm.
Kezdeti tünetek: Has és emésztő rendszer:
a széklet egyéb rendellenességei, emésztési zavarok, hasi fájdalom bal oldalon alul, hasi fájdalom bal oldalon felül, hasi görcsök, székrekedés, véres széklet
Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, étvágytalanság, fáradtság, fogyás, hasi fájdalom
Későbbi tünetek: Has és emésztő rendszer:
a széklet egyéb rendellenességei, az alhas egyéb részeire lokalizált fájdalom, emésztési zavarok, felfúvódás, hasi fájdalom bal oldalon alul, székrekedés, véres széklet
Általános tünetek:
csökkent terhelhetőség, állóképesség, étvágytalanság, fáradtság, fogyás, hasi fájdalom
Kórház, rendelő: Állami Egészségügyi Központ (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: kemoterápia
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Kemoterápiás kezelést / 6 hónap / követően rendszeres kórházi ellenőrzés / félévente, jelenleg évente / 3 napos befekvéssel. Tünetmentes vagyok gyakorlatilag meggyógyultnak tekinthetem magam.

halihali ( 74 éves férfi ) Bagamér , 1 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2008. június 26. 16:57

Történet: Ha háziorvosom lelkiismeretesen végzi munkáját, 3-hónappal korábban kivizsgálásra küld! Helyette Qamatelt irt fel.Bejáródolgozó voltam,egyre gyengébb lettem.Bementem egy szakrendelőbe ahol a vizsgálatok kimutatták hogy daganatom lehet.Vérképem rossz volt.A Kenézy kórház belgyógyászatára kerültem súlyos állapotban.Két-hét alatt mütéthez felkészitettek.Vért kaptam,átestem egy fertózésen,15 Kg-t fogytam.A harmadik héten megmütöttek 7-nap után végre hazamentem.Állapotom gyorsan javult,1-hónap múlva kertet ástam 15 Kgt hiztam.Megtudtam hogy a daganatom rosszindulatú volt.Nekivágtam a kemonak ,6-hónapig tartott bejártam a kezelésekre.4-év után úgy érzem ÉN nyertem! Hála az Orvosoknak,szakdolgozóknak tudománynak! Mindvégig biztam bennük.Tavaly szeptemberben lebénult a jobboldalam most abból épülök fel.
Kezdeti tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr egyéb elváltozásai, bőr viszketés, bőrsérülések a vakarózás miatt, bőrszín elváltozása, rózsaszín-vörös elváltozás
Általános tünetek:
a hát, karok, lábak, has fájdalma, merevsége, csökkent terhelhetőség, állóképesség, egyik kar megduzzadása, fáradtság, gyengeség (fizikai), hasi fájdalom, hidegrázás, lábdagadás, lábfájdalom (néha csak terhelésre), levertség, rossz közérzet, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Has és emésztő rendszer:
a széklet egyéb rendellenességei, akut hasi fájdalom, érzékeny csomó a végbélnyílás környékén, gyomorégés, hányinger, hasi görcsök, hasmenés, haspuffadás, szellentés, véres széklet, véres-nyákos széklet, vérző aranyér
Vér, vérképző rendszer:
alacsony vérlemezkeszám
Fül, orr, gége:
fülcsengés, fülzúgás, hallászavar
Keringés és légzés:
horkolás, lábszár járásra fokozódó fájdalma, magas vérnyomás
Szem:
véreres szem
Későbbi tünetek: Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
a bőr egyéb elváltozásai, bőr viszketés, bőrkiütés, bőrszín elváltozása
Has és emésztő rendszer:
akut hasi fájdalom, gyomorégés, hasi görcsök, hasmenés, nyákos széklet, véres széklet
Vér, vérképző rendszer:
alacsony vérlemezkeszám
Általános tünetek:
általános állapotromlás, csökkent terhelhetőség, állóképesség, egyik kar megduzzadása, fáradtság, gyengeség (fizikai), hidegrázás, lábdagadás, vérszegénység, viszketés (bőr, száj, torok, orr, stb.)
Fül, orr, gége:
fülcsengés, fülzúgás, hallászavar
Keringés és légzés:
magas vérnyomás
Kórház, rendelő: Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Kenézy Gyula Kórház-Rendelőintézet, a Debreceni Egyetem Oktató Kórháza (Hajdú-Bihar megye, Debrecen)
Gyógyszerek: kemoterápia
Meggyógyult:    igen