Daganatos betegségek

B-vitaminnal az utódok vastagbélrákja ellen?


A B-vitaminnal dúsított étrenden tartó egerek utódaiban kevesebb az agresszív bélrendszeri daganat, tették közzé a Tufts Egyetem kutatói.

Korábban is felvetődőtt már, hogy a B-vitamin, elsősorban a folsav mind az egerekben, mind az emberekben szerepet játszhat a béldaganatok megelőzésében. A bél rákos folyamatait egereken modellezve az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma és a Tufts Egyetem Táplálkozás- és Öregedéskutató Intézetének kutatói megvizsgálták, hogy az anyai B-vitamin befolyásolja-e az utódok betegségkockázatát.

A kismamák vagy kiegészítő, vagy megfelelő vagy kevés B-vitamint (B2, B6, B12, folát) tartalmazó étrendet kaptak megtermékenyülésüket megelőzően, majd egész terhességük alatt egészen a szoptatási időszak végéig. Ezt követően az utódok azonos B-vitamin tartalmú étrenden nevelkedtek tovább.

"Úgy gondoltuk, az első csoportban fog a legkevesebb béltumor előfordulni" - magyarázta Dr. Jimmy Crott, a cikk első szerzője. Bár a tumoros elváltozások száma azonos volt a túl alacsony és a megfelelő B-vitamin tartalmú diétát tartó egerek utódai között, a kevesebb B vitaminban részesülő egerek tumorai 54 százalékban nagyobbak voltak és agresszívabb növekedést mutattak, míg a megfelelő mennyiségű B-vitamint kapó egerek utódaiban csak 18 százalékban fejlődött ki ez az agresszív típusa a daganatoknak. Az eredményekről online számolnak be a Gut folyóirat legfrissebb számában.

Crott és kollégái szerint a tumor növekedésének gátlása összefügg a B-vitaminnal, mely valószínűleg megszakítja a WNT jelzés genetikai útvonalát. Ez a vastag és végbélrákok kialakulásában szerepet játszó géncsoport. "A legerősebb génaktivációt a tumorgátló WNT géneknél a B-vitaminnal etetett kisegereknél tapasztaltuk, míg a leggyengébbet a közepesen hiányos édesanyák utódaiban" - tette hozzá Dr. Eric Ciappio, az Egyetem  Friedman Dietetikai Kutatóintézetének munkatársa. "A különbség magyarázata az epigénekben rejlik. Ezek a DNS-en létrejövő változások, melyek a környzeti tényezőkre érzékenyek, például a diétára."

Jelen esetben a B-vitamin bevitel hosszú távon megváltozatatta az epigéneket, magyarázva a tumorok előfordulási gyakoriságát illetve agresszivitását is. Még nem világos, hogy az anyai B-vitamin fogyasztás befolyásolja-e a tumorok kialakulását az emberek esetében is.

"Egyre több a bizonyíték arra, hogy a folátok védenek a daganatok ellen, sajnos, egyelőre nem tudjuk bizonyítani, hogy az egyébként későbbi időszakokban gyakori tumorok előfordulására is ilyen kedvező hatással vannak-e" - összegezte Crott, aki a Friedman Intézet docense is.


Daganatos megbetegedések

Válassza ki azt a betegséget, melyhez tapasztalatot, kórtörténetet szeretne felvinni, vagy amelyhez kapcsolódóan kíváncsi a többi felhasználó tapasztalataira, a gyógyulások történeteire!