Daganatos betegségek

Az éjszakai műszak növeli a petefészekrák kockázatát


Az éjszakai műszaknak súlyosabb következményei is lehetnek a napirend felborulásánál - figyelmeztetnek a kutatók. Az éjjel dolgozó nőknél ugyanis magasabb a petefészekrák kialakulásának esélye.

A szakértők azt is kimutatták, hogy a petefészekrák kockázata alacsonyabb az éjszakai, azaz "bagoly" típusú hölgyeknél, mint a reggeli "pacsirtáknál".

A tanulmány elkészítéséhez több mint 1100 olyan embert vizsgáltak meg, akik a rosszindulatú megbetegedés leggyakoribb formájában szenvednek, valamint 390 határeseti pácienst és több mint 1800 egészséges nőt. Mindannyian 35 és 74 év közöttiek voltak, és egészségügyben, vendéglátásban vagy irodai adminisztrációs munkakörben dolgoztak. A rákos betegek csaknem 27 százaléka éjszakai műszakban végezte a munkáját, ami a határeseti páciensek 32 százalékára és az egészségesek 22 százalékára volt igaz. Az éjszakai műszak 24 százalékkal növelte az előrehaladott és 49 százalékkal a korai rák kockázatát - derül ki a Occupational and Environmental Medicine című szakfolyóirat márciusi számából. Csak az 50 év feletti nőknél mutatkozott számottevő összefüggés a petefészekrák és az éjszakai műszakok között - mondta Parveen Bhatti, a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatója.

A felmérésben résztvevő, éjszakai műszakban dolgozó hölgyek 27 százaléka vallotta magát éjszakai bagolynak, és ötöde reggeli pacsirtának. Az előrehaladott petefészekrák esélye magasabb volt az utóbbiaknál (29 százalék a 14 százalékkal szemben), illetve a határeseti páciensek körében is hasonló volt az arány (57 százalék és 43 százalék).

A kutatók feltételezése szerint a magas rákkockázatú, éjszaka dolgozó nők szervezetében a melatonin nevű hormon termelődése lehet a jelenség kulcsa, mely hatással van a nemi hormonok szintjére is, főleg az ösztrogén esetében. A melatonin alapvetően éjszaka termelődik, de fény hatására csökken a kiválasztódása.

Korábbi vizsgálatok szerint az éjszakai műszak emelkedett emlőrák-kockázattal is jár. Bár jelen kutatás összefüggést talált az éjszakai műszak és a petefészekrák magasabb kockázata között, nem bizonyít ok-okozati kapcsolatot.

Alvásminőség felmérés

Kérjük töltse ki alvástesztünket, amellyel most részt vehet nyereményjátékunkon is! A 2016.09.05 - 10.31 között kitöltött tesztek között 10 db 5.000.- Ft értékű Pharma Nord ajánékcsomagot sorsolunk ki.


Petefészekrák

Az ismeretlen okú petefészekrák a gyakori ráktípusok közé tartozik. Számos faktor közrejátszat, a genetika, az első szülés időpontja (minél előbb, annál jobb), a gyermekek száma (minél több, annál jobb), fogamzást segítő gyógyszerek, kor. A tünetek gyakran szegényesek és egyáltalán nem jellegzetesek, ezért a diagnózis gyakran késik. A felfedezéskor sajnos sok esetben már áttéteket is találnak. A késői felfedezés miatt a kórjóslat általában igen kedvezőtlen. Az időben felfedezett petefészekrák azonban jól kezelhető. Szövődményként előfordulhat bélelzáródás, a petefészek funkciójának elvesztése, hasi folyadékgyülem, áttétképződés.

Eddigi bejegyzések

muci36 ( 52 éves nő ) Bácsalmás , 2 kórtörténet, 1 kórház értékelés | időpont: 2008. június 29. 14:28

Történet: Ezt a sorozat-cikket valamikor a Petőfi-Népéből gyüjtötte ki ki egy ismerősöm,azóta nagyon sok embernek javasoltam és továbbadtam.remélem nekik is sikerült.
Kórház, rendelő: Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Kht. (Bács-Kiskun megye, Kiskunhalas)
Alternatív gyógymódok:: Én egy zöldséglé-kúrát csináltam 24 napig.Ami abból állt,hogy kizárólag a gyümölcscentrifugán átpréselt zöldségek levét ittam és kétféle teát kellett elkészítenem,persze többféle gyógynövényből.Ezenkívül csak ásványvizet ittam és napi 10-12 szőlőcukrot ettem.természetesen az orvosi utasításokat és kezelést előtte végig csináltam.azóta hiszek a gyógynövényekben.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Minden évben egyszer megcsinálom a 12 napos kúrát és szerencsére azóta tünetmentes vagyok.

betegszoba.hu ( 61 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 17. 0:02

Történet: Az ismeretlen okú petefészekrák a gyakori ráktípusok közé tartozik. Számos faktor közrejátszat, a genetika, az első szülés időpontja (minél előbb, annál jobb), a gyermekek száma (minél több, annál jobb), fogamzást segítő gyógyszerek, kor. A tünetek gyakran szegényesek és egyáltalán nem jellegzetesek, ezért a diagnózis gyakran késik. A felfedezéskor sajnos sok esetben már áttéteket is találnak.
Kezdeti tünetek: Ivarszervek:
alhasi diszkomfort érzés, szabálytalan ciklus, véres hüvelyváladék
Has és emésztő rendszer:
emésztési zavarok, fokozott gázképződés, hányás, hányinger, haskörfogat növekedése, haspuffadás
Általános tünetek:
étvágytalanság, fogyás, hát fájdalom, testsúlytöbblet
Bőr- és bőralatti szövetek, köröm:
fokozott hajnövekedés
Húgyrendszer:
gyakori vizelés, sürgős vizelési kényszer
Gyógyszerek: Kemoterápia.
Alternatív gyógymódok:: Sebészi kezelés. Ritkán sugárkezelés.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A késői felfedezés miatt a kórjóslat általában igen kedvezőtlen. Az időben felfedezett petefészekrák azonban jól kezelhető. Szövődményként előfordulhat bélelzáródás, a petefészek funkciójának elvesztése, hasi folyadékgyülem, áttétképződés.